Matkavinkit Montenegroon – Kotor ja Perast

tunnetila: muistelu

Kuten todettua, ihastuin Montenegroon matkamme aikana kovasti. Koko pari viikkoa siellä oli kaikkinensa niin ihana, että haluaisin kertoa matkastamme ihan kaiken! Olikin tosi hankala miettiä, miten jaottelisin postaukset niin, ettei niistä tulisi liian pitkiä, tai ettei niitä tulisi yhtä joka kaupungista.

Tulossa on siis kaksi postausta, joista ensimmäisessä kerron Kotorista ja Perastista, toisessa Budvasta ja Herzeg Novista, sekä vähän myös retkestämme luonnonpuistoihin.

Mutta nyt niihin vinkkeihin, mitä minulla on Kotorista ja Perastista Teille antaa! Ja huomio, mukana on myös pieni alennusylläri Kotorin asuntoomme. Jos siis olette suuntaamassa Kotoriin ja majoitus on vielä buukkaamatta, niin kannattaa lukea tämä postaus loppuun asti.

Ehdottoman reissusuositukseni Montenegrossa saa Kotor ja sen vanha kaupunki. Kotorin vanhassa kaupungissa olevat rakennukset ovat superkauniita ja todella hyvin säilyneitä, vaikka ensimmäiset niistä on rakennettu jo 1100-luvulla. Koko kaupunki on noussut kukoistukseensa 1100-1300-luvuilla. Kotorin vanha kaupunki onkin yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Kotorin vanha kaupunki on pieni, ja sen ehtii kiertää varsin hyvin päivän aikana. Upeimmat maisemat näet, jos jaksat kiivetä 1350 porrasta Sveti Ivanin linnoitukselle. Kiipeämään kannattaa lähteä ennen aamukahdeksaa, sillä kahdeksan jälkeen reitin portit suljetaan, ja reitille aletaan myydä pääsylippuja. Liput maksavat 8€/hlö, eli suurista summista ei ole kyse, mutta säästöä se on pienikin säästö.

Toinen syy aikaiseen lähtöön on aurinko. Jos lähdet matkaan ennen kahdeksaa, ehdit kavuta ylös ennen kuin aurinko nousee kunnolla ja paahtava kuumuus iskee. Kapuamiseen kannattaa varata hyvät jalkineet, sillä vanhat kiviportaat on liukkaita, ja maasto on välillä hieman vaikeakulkuista.

Kotor ei ole mikään virallinen rantakohde, mutta silti siellä saa halutessaan kaiken irti myös todella puhdasvetisestä Adrianmerestä. Kotorissa voi uida, suppailla, soudella kanooteilla tai vaikkapa vuokrata veneen, jolla pääsee ihailemaan upeaa Kotorinlahtea mereltä käsin.

Me kävimme uimassa joka päivä vanhan kaupungin ulkopuolelta löytämässämme yleisessä uimalassa, pienellä vesipallostadionilla. Uimalan altaasta oli suora yhteys mereen, joten jos kaipasi uimista aalloissa, sinne pääsi helposti. Kotorin rannat olivat aika täynnä uimareita ja auringonpalvojia, joten tykkäsimme olla uimalassa ihan omassa rauhassamme. Välillä olimme siellä kaksin. Aika luksusta!

Kotor oli satoja vuosia Venetsian vallan alla, ja italialaiset perinteet näkyivät Kotorissa edelleen niin arkkitehtuurissa kuin ruokakulttuurissakin. Söimme Kotorissa mm. hyvää pastaa (La Catedral, Stari Grad Br. 340) ja nautiskelimme mutkattomista montenegrolaisista viineistä (Plantaze, rose ja sauvignon maistuivat helteessä, mutta punaviinistään viinitalo on kuuluisin). Myös paikalliset kalaruoat olivat hyviä ja tuoreita.

Kotorissa oli reissullamme pääosin rauhallista, mutta parina päivänä lahdelle saapui suuria risteilyaluksia, ja noina päivinä vanha kaupunki oli tupaten täynnä turisteja.

Tuollaisena päivänä kannattaa hypätä paikallisbussiin, maksaa kyydistä euro, ja suunnata uimaan ja nautiskelemaan elämästä Perastiin, pieneen suloiseen kylään ihan Kotorin vieressä.

Parasta, mitä Perastista tuona helteisenä päivänä löysimme, oli rantabaari Pirate Bar. Baari sijaitsi meren rannalla, käytännössä kiinni meressä, ja terassilta pääsi suoraan uimaan.

Terassilla sijaitsevan pöydän sai ottaa itselleen vaikka koko päiväksi, eikä pöydästä tarvinnut maksaa mitään. Oleilun aikana baarista sai tilattua kaikenlaisia juomia, ja välillä pystyi pulahtamaan meressä. Menimme vain piipahtamaan baarissa, mutta lopulta viihdyimme siellä yli viisi tuntia!

Uimme paljon, maistelimme oluita ja erilaisia hedelmämehuja, ja söimme eväitä. Niin, Pirate Baarista ei siis saa ruokaa, mutta omia eväitä saa syödä ihan vapaasti. Paikalliset ihmiset olivat tulleet koko perheen voimin viettämään helteistä pävää baariin, ja osalla oli mukanaan täydellinen piknic-varustus. Tunnelma oli ihanan rento ja välitön.

Vaikka Pirate Bar ei ehkä kummoiselta kuulosta, niin tuo päivä terassilla lekotellen oli yksi reissumme parhaista ja leppoisimmista!

Perastin tunnetuin matkakohde on Our Lady of The Rocks. Minikokoinen saari ihan Perastin edustalla, jonne pääsi esimerkiksi venekujetuksella. Kuljetus maksoi 5€/hlö/meno-paluu, ja veneet liikennöivät mantereen ja saaren väliä muistaakseni vartin välein.

Pienellä saarella on viehättävä kirkko, ei juuri muuta. Kirkkoon ja sen yläkerrassa sijaitsevaan museoon on muutaman euron pääsymaksu. Jos saarella piipahdat, niin kannattaa käydä kirkossakin. Muuta nähtävää saarella kun ei ole.

Jos päädytte Perastiin illallisaikaan, suosittelen istahtamaan dinnerille ravintola Armonian terassille (kuvat yllä). Ruoka oli hyvää perustasoa, mutta maisemat saivat aika tavanomaisen ruoan maistumaan entistä paremmalta.

Illallinen auringonlaskussa kruunasi ihanan päivän, jonka vietimme Perastissa, paossa Kotoriin saapuneita risteilyaluksia.

Mutta sitten siihen postauksen alussa lupaamaani alennukseen. Asuimme Kotorissa keskellä vanhaa kaupunkia Studios Belvi -nimisessä apartementoksessa. Asuntomme oli talon ylimmässä kerroksessa, ja sinä oli kaksi kerrosta. Alakerrassa oli keittiö, olohuone ja kylppäri, yläkerrassa makuuhuone. (Postauksen alussa olevat kuvat ovat yksityiskohtia asunnostamme.)

Vuokraisäntämme piti meistä oikein hyvä huolta, ja hommasi meille jopa suomenkielisen kartan Kotorista! Kävimme vuokraisäntämme kanssa pariin otteeseen kahvilla, ja tuttavuutemme päätyi siihen, että hän lupasi ystävillemme ja blogini seuraajille mukavan alennuksen, jos päädytte matkustamaan Kotoriin ja varaatte huoneiston minun kauttani.

Jos siis olette matkalla Kotoriin ja haluatte asua vanhan kaupungin sykkeessä, niin kannattaa laittaa sähköpostia osoitteeseen sundek.radonja (at) gmail.com ja kertoa, että suomalainen Nina Tunnetila -blogista suosittelee Studios Belvi -asuntoja.

Ja hei vielä yksi vinkki tähän loppuun! Kotor sijaitsee Lovćen kansallispuiston ja Skutarijärven (Lake Skadar) läheisyydessä, ja suosittelenkin ehdottomasti päiväretkeä kohteisiin. Omaksi retkenjärjestäjäksemme valikoitui matkatoimisto Travelzoo, jonka toimisto oli lähes asuntomme vieressä.

Päiväretkemme kansallispuistoihin oli kiva ja monipuolinen (kävimme retkellä myös Cetinjessä) ja Travelzoolla oli erinomainen asiakaspalvelu. Lämmin suositus myös tälle!

Siinäpä omat kokemukseni Kotorista lyhyesti. Seuraavaksi täytyy ottaa työn alle postaus reissumme viimeisistä kohteista, Budvasta ja Herzeg Novista!

2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.