Liian etuoikeutetussa asemassa?

tunnetila: pohdiskelu

Listasin edellisessä postauksessani uusia ilonaiheita, joita maailman outo tilanne on elämääni tuonut. Suurin iloa tuottanut asia, mistä olen viime aikoina todella nauttinut, on kuitenkin arjen joustavuus.

Toki teen joka päivä töitä etänä (välillä liikaakin) ja pysyn sen myötä kiinni arjen rutiineissa, mutta se, että voin halutessani herätä aamulla ilman kellonsoittoa, käydä virkistävällä kävelyllä lounastauolla ja illat näyttävät kalenterissa tyhjää, on tuntunut käsittämättömän upealta!

En ole tainnut edes ymmärtää, miten älyttömän poikki olen ollut viime vuosien menosta ja meiningistä. Toki olen tiennyt, että menoa kannattaa rauhoittaa, ja niin olen tietoisesti alkuvuonna jo tehnytkin, mutta yhtäkkiä kokonaan tyhjentynyt kalenteri on tuonut elämääni yhden todella tärkeän asian, nimittäin yöunen.

Vaikka mieli on poikkeuksellisen tilanteen vuoksi kovilla ja tunteet vaihtelevat saman päivän aikana pelosta toivottomuuteen ja huolesta pieniin ilon läikähdyksiin, ei tuo kaikki ole vielä vaikuttanut yöuneeni.

Kuvat maaliskuun alusta Tampereelta, jolloin pääsin nauttimaan muutaman yön lempihotellini Tammerin upeasta palvelusta

Ainut asia, mitä pohtimalla menetän varmasti yöuneni on se, kun alan miettiä miten epäreilun etuoikeutetussa asemassa olen, kun saan edelleen tehdä töitä ja voin tehdä työni etänä, turvassa omassa kodissani.

Esimerkiksi hoiva-alalla olevat ihmiset pelastavat Suomea ja maailmaa pitkissä ja raskaissa työvuoroissa. Perheelliset yrittävät hoitaa samaan aikaan työtään, kotia ja lastensa koulua. Osa ihmisistä on menettänyt työnsä, ja heidän toimeentulonsa on uhattuna.

Minä taas olen kotona ja nukun yöni pitkästä aikaa hyvin. Tunnen valtavan huonoa omatuntoa ollessani näin etuoikeutetussa asemassa. Teen kuitenkin kaikkeni, jotta pyörät pyörisivät Suomessa myös koronan aikana, ja yritän auttaa esimerkiksi pienyrittäjiä mahdollisuuksieni mukaan. En uskalla edes ääneen sanoa, kuinka paljon olen viime aikoina tehnyt hankintoja #supportyourlocal -hengessä.

Päätin kuitenkin, että nyt ei lasketa! Kun jokainen suomalainen tuo sen korren kekoon, jonka tässä hetkessä pystyy elämästään irroittamaan, niin hyvä tulee. Olemme kuitenkin kaikki samassa veneessä, jonka suunta on myrskyävältä mereltä suojaisaa poukamaa kohti.

10

(4) Kommentit

 1. johanna says:

  Se, että pysyttelee kotona, on jo niin tärkeä juttu, että siinä tekee jo oman osansa. Kaikki muu on bonusta. Ja sähän olet ollut kotona jo kuukauden, vai mitä?! Kivaa pääsiäistä, kaikesta huolimatta! ❤️

  1. Jep, kotona ollaan oltu jo ihan älyttömän kauan! 😀 Mutta vieläkään ei kyllä yhtään kyllästytä. On vaan ihanaa olla täällä. 😀 Oon kyllä outo erakko! Kivaa pääsiäisen jatkoa sinullekin! <3

 2. Tarja says:

  Onhan se totta, että tämä tilanne ei kohtele kaikkia tasapuolisesti ja toisilla on tietyllä tavall etuoikeutetumpaa – kuten kuvasit. Kuulun siihen samaan ryhmään: voin tehdä työtäni kotoa ja vaikka lasten koulua ja ruokahuoltoa samalla pyöritänkin, niin tilanne on ihan hyvä. Myös kotoilu onnistuu meiltä hyvin, koska kaikki tykkäämme siitä ja vietämme muutoinkin paljon aikaa kotona (jopa ilman riitoja…).
  Kuten Johanna tuossa ylhäällä sanoikin, niin me kannamme kuitenkin oman kortemme kekoon noudattamalla sääntöjä ja pysymällä kotona. Se on tässä tilanteessa se tärkein pointti ja toivottavasti tuottaa tulosta siten, että pysymme terveinä /emme tartuta tietämättämme ketään ja nämä rajoitteet päästään purkamaan nopeammin. Yritän näitä asioita pitää ajatuksissa ja tsempata lapsiakin, kun mieli väistämättä aika ajoin meinaa painua alemmas – sekin on inhmillistä!

  Aurinkoista ja levollista pääsiäistä sinulle! <3

  PS: mäkin olen huomannut, että unenlaatu on parantunut. Herään ilman herätyskelloa kuta kuinkin normiaikaan ihan pirteänä ja nukun yöni paljon paremmin kuin normaalisti. Olen pohtinut, että onko se lähteminen ja lasten matkaan laittaminen todellakin sitten aika stressaavaa?! Tämä on mielenkiintoinen kokemus.

  1. ”Herään ilman herätyskelloa kuta kuinkin normiaikaan ihan pirteänä ja nukun yöni paljon paremmin kuin normaalisti.” Mulla on ihan sama! Vaikken laita kelloa soimaan, herään kuitenkin lähes normaaliin aikaan (pikkasen myöhemmin kyllä, pakko myöntää), mutta olen nukkunut aivan älyttömän hyvin. Nyt sitä vasta oikein huomaa, miten suuri merkitys hyvillä yöunilla on!

   Ihania sanoja kirjoitit Tarja tästä tilanteesta. Niin oikeita, tosia ja tärkeitä. Mahtava kuulla, että teillä yhteiselo sujuu ilman riitoja. Kurjaa ettei kaikilla ole niin. 🙁 Kivaa pääsiäisen jatkoa! Tämä loma tuntuu kestävän ja kestävän! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.