Pikkasen kuiva pulla

tunnetila: pohdiskelu

Huomasin iltapäivällä pakkailukaaoksen keskellä haaveilevani pullasta. En jaksanut lähteä kauppaan, joten keitin teetä ja kaivoin keittiön herkkukaapista jotain syötävää pullan korvikkeeksi. Löysin pussillisen mantelikeksejä. Keksit olivat menneet vanhaksi 25.3.20, mutta päätin maistaa niitä silti.

Keksit maistuivat teen kanssa ihan hyviltä ja söinkin niitä pari. Pullaa ne eivät kuitenkaan korvanneet.

Illalla läksin lenkille. Kuinka ollakaan, löysin itseni klo 18.59 läheisen Gateaun ovelta. Leipomomyymälä oli menossa kiinni seitsemältä, joten ehdin juuri puikahtaa sisälle hakemaan kaipaamaani pullaa. ”Te suljette minuutin päästä. Joko näitä pullia saa jollain alennuksella?” Ei saanut.

Ostin silti pistaasikierteen ja tulin innoissani kotiin herkuttelemaan. Petyin kuitenkin herkkuhetkeeni, sillä pulla oli jo vähän kuivahtanut. En edes syönyt sitä kokonaan, vaan säästin osan aamuteen kaveriksi. Ajattelin, että kun pulla oli jo nyt kuiva, oli siitä sama säästää aamuksi pieni pala.

Läheisestä K-kaupastamme saa samana päivänä paistetut leivonnaiset ennen sulkemista (klo 21 jälkeen) puoleen hintaan. Piipahdan iltalenkillä usein hakemaan heiltä esim. karjalanpiirakoita iltapalaksi ja seuraavaksi aamuksi. Puolen hinnan tuotteita ostaessa tulee aina hyvä mieli, sillä jokainen alennetun hinnan ostos vähentää ruokahävikkiä.

On jännä miten psykologisesti homma muutenkin toimii. Gateaun pulla maksoi normaalihinnan, ja petyin siihen. ”Höh, tämä pullahan oli jo vähän kuivunut.” Puoleen hintaan ostamani leivonnaiset taas aiheuttavat täysin päinvaistaisen tunteen, vaikka ne olisivat kuvahtaneet päivän aikana samalla tavalla kuin pistaasikierre. ”Nam, tämähän oli melkein tuore, ja sain tämän puolen hintaan!”

Minkähän takia Gateau ei myy saman päivän tuotteita edullisemmin ennen sulkemista? Kannattaisiko? Mitä syntyvälle ruokahävikille tehdään? Myyvätkö muut leipomot illalla tuotteitaan edullisemmin? Olisin varmasti tänäkin iltana ostanut useamman pullan, jos niitä olisi saanut pienellä alennuksella.

Ostatteko Te ruokakauppojen tai leipomoiden puolen hinnan tuotteita, vai suunnistatteko ostoksille heti aamusta saadaksenne varmasti tuoreita leivonnaisia?

11

(4) Kommentit

  1. Outi Pöyhönen says:

    Hienoa, että otit asiaan kantaa! Kysyin taannoin Gateaun Liisankadun myymälästä mitä vanheneville leivonnaisille tehdään. Näin nimittäin viime syksynä, kun myyjät Kampin pisteessä keskellä ihmisvirtaa ”mättivät” vitriinistä korvapuusteja ym. mustiin jätesäkkeihin. Hyväntekeväisyyteen sanoivat muistaakseni vanhenevien menevän ja osa kyllä pakataan laatikoihin. Jotenkin jäin kuitenkin mietteliääksi arvokkaan ruoan kohtelusta näinä aikoina ja minullekin olisivat kelvanneet alennetulla hinnalla ?. -Outi

    1. Hienoa että kysyit Outi asiaa! Tässä olisi selkeästi Gateaulla (ja varmasti myös monella muulla leipomoyrittäjällä) nyt palvelun parantamisen paikka. Saman päivän tuotteet kannattaisi ehdottomasti myydä puoleen hintaan vaikkapa puoli tuntia ennen sulkemista. Tai varttikin auttaisi. Itse kävisin varmasti ostoksilla. Esim. karjalanpiirakat on vielä paistamisesta seuraavana päivänä tosi hyviä.

  2. Seijahannele says:

    Monenlaista yrittäjää, yritystä ja yrityskulttuuria löytyy. Mutta kyllä vanhentuneiden tuotteiden raahaaminen kotiin täydellä hinnalla turhauttaa. Kävimme Runeberginkadulla sijaitsevan leipomon myymälässä päivällä ja ostimme mukaan sekä kaksi pullaa että kaksi lihapiirakka. Kotona huomasin että lihapiirakat eivät todellakaan olleet tuoreita: täytteessä oli jo hyvin selkeä ”vanha” maku. Ja kyllä pullatkin olivat parhaat hetkensä jo ohittaneet. Emme olleet leipomon vakiasiakkaita, meille siis saattoi huoletta myydä vanhentuneita tuotteita? Mietin kuitenkin että kannaattaakohan vanhentuneiden tuotteiden myyminen ”random-asiakkaillekaan” lopulta – emme ole poikenneet em. leipomoon tuon käyntikerran jälkeen – vaikka kuljemme usein sen ohi.

    1. No just tämä! Luulisi, ettei kenelläkään ole maineen menettämisen vuoksi varaa myydä vanhoja tuotteita hintaa alentamatta. Tekisin itse ihan samoin kuin sinä, eli en menisi paikkaan enää toiste, jos ensimmäisellä käynnillä sattuisi noin huono kokemus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.