Asbesti – remontoijan vihollinen

tunnetila: tyytyväisyys

Oulun asunnon ensimmäinen remonttiviikko on osaltamme takana. Jos seuraat Tunnetilaa Instagramissa saatoit huomata, että teimme asunnolla hommia oikein urakalla.

Tarkoituksena oli viiden ja puolen päivän rempparupeaman aikana maalata asunto kauttaaltaan ja asentaa sinne uusi lattia. Pääsimme tavoitteeseemme, mutta valtavasti työtä se vaati.

Teimme yli kahdeksan tunnin päiviä lähes ilman taukoja. Emme edes syöneet lounasta päivien aikana. Onneksi asunnolla ei ollut valoja, joten remontointi oli pakko lopettaa joka päivä illan hämärtyessä.

Oulussa asuva serkkuni tarjosi meille kyllä remonttivaloja lainaan, mutta kieltäydyin kohteliaasti. Nimittäin jos valo olisi riittänyt, en olisi luultavasti saanut miestäni ja hänen isäänsä pois asunnolta edes iltaisin. Herrat tekivät remonttia ihan uskomattomalla draivilla!

Ensimmäinen remonttiviikkomme meni siis todella hienosti, mutta ihan näin hyvin kaikki ei remontin osalta alkanut. Kohtasimme nimittäin heti remontin aluksi vastoinkäymisen, joka lohkaisi valtavan osan suunnitellusta remonttibudjetistamme.

Tarkoituksenamme oli tehdä asunnolla mahdollisimman laadukas mutta edullinen kokonaisvaltainen remontti. Päätimme panostaa remontissa käytettäviin materiaaleihin, ja säästää tekemällä kaikki purkutyöt itse.

Kahden seinän kaataminen, keittiön ja muiden kaapistojen purku, sekä tapettien poisto piti olla ohjelmassa ensimmäisellä remonttiviikollamme. Tutkimuksissa selvisi kuitenkin, että asunnossa oli käytetty asbestia lähes kaikissa seinien tasoitteissa. Kävi siis niin, että emme saaneet purkaa asunnosta mitään itse. Edes tapettia emme saaneet poistaa.

Toinen puoli minusta iloitsi: pääsimme remontin alkuvaiheessa todella paljon hempommalla mitä kuvittelimme. Tarkan euron tyttönä minua taas hirvitti remonttibudjetin hupeneminen täysin suunnittelemattomaan kohteeseen. Remppabudjetin pieneneminen kun tulisi vaikuttamaan suoraan asunnossa käytettäviin materiaaleihin, enkä haluaisi tinkiä niiden laadusta.

Purkutyöt sekä seinien tasoitukset tehtiin asunnossa lopulta ammattilaisten toimesta, ja rahaa meni enemmän kuin kuvittelimme. Purkutöiden ansiosta remonttimme on nyt kuitenkin huomattavasti paremmalla mallilla, mitä alun perin oli suunniteltu. Tällä hetkellä asunnon pitäisi alkuperäisten suunnitelmien valossa olla vasta purettu, mutta nyt siellä onkin jo seinät, patterit, katot ja lattia kunnossa.

Seuraavan kerran kun menemme asunnolle pääsemme jo asentamaan keittiötä, väliovea ja lattialistoja. Ai vitsit miten kivaa olla remontissa jo tässä vaiheessa!

Oletteko Te remontoineet asuntoanne? Entä oletteko kohdanneet remontoidessa asbestin kaltaisia vastoinkäymisiä? Vaikka purkutöihin mennyt raha pienensi remonttibudjettiamme huomattavasti, olen silti iloinen että teetimme asianmukaisen asbestikartoituksen. En edes halua kuvitella millaista vahinkoa asbestipölyn hengittäminen olisi keuhkoillemme tehnyt.

Mikä asbesti?

Asbestia pidettiin aiemmin rakentamisen ihmeaineena erinomaisen tulenkestävyytensä ansiosta. Mutta sitten selvisi, että asbesti onkin hengitettynä terveydelle erittäin vaarallista. Asbesti kerääntyy pysyvästi keuhkoihin, ja aiheuttaa vaarallisia parantumattomia hengityselinsairauksia, jotka ilmenevät vasta vuosikymmenten jälkeen altistumisesta.

Asbestille altistutaan nykyään erityisesti talojen, asuntojen ja rakennusten purkutöiden yhteydessä. Vanhoja koteja omatoimisesti remontoivat ovatkin siksi tänä päivänä suurimmassa riskiryhmässä. On erittäin tärkeä teettää asbestikartoitus ennen purkutöitä sisältäviä remontteja, jotta asbestille altistuminen voitaisiin varmuudella välttää.

Suomessa on arviolta 1,1 miljoonaa ennen vuotta 1994 rakennettua rakennusta, ja yhteensä noin 2,2 miljoonaa asuntoa, joissa on mahdollisesti käytetty asbestia. Asbestille voi siksi altistua vielä tänä päivänä ja jatkossakin.

Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilain myötä, kaikki ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset, eli kaikki ne rakennukset joissa voi esiintyä asbestia, tulee aina kartoittaa asbestin varalta ennen purkutöiden aloittamista. Lähde bestlab.fi

10

(9) Kommentit

 1. Meilläkin on pian edessä uuden asuntomme remontointi täällä Kuopiossa. Tuo asbesti on kyllä ikävä riesa ja odottelemmekin juuri kartoituksen tuloksia. En kyllä malta odottaa, että pääsemme huoletta aloittamaan purkuhommia.

  1. Hyvä että tekin olette tilanneet kartoituksen. Kuuntelen välillä kauhulla kun ihmiset vaan alkavat purkuhommiin vanhoissa asunnoissa ilman kartoituksia. Ties mitä vaaroja siellä piilee. 🙁 Tsemppiä teille remonttiin!

 2. Salli says:

  Oliko taloyhtiö tehnyt asbestikartoituksen? Jostain muistelen, että tietyn ikäisissä taloyhtiöissä pitäisi olla tuo jo tehtynä, että sitten remonttia suunnitellessa ja tehtäessä osataan varautua asianmukaisesti. Mutta hyvä, että asia selvisi, ettekä altistuneet asbestille. Oletko katsonut ”Remppa vai muutto – Vancouveria”? Siellä tuppaa säännöllisesti aina remontin aikana jokin ”yllätys” löytymään ja aika usein on ollut kyse asbestista. Aurinkoista kevään jatkoa ja remppaintoa!

  1. Asbestista ei puhuttu käsittääkseni mitään ennen asunnon ostamista. Kosteusmittauksen teetimme asunnolla itse, mutta asbestista ei ollut siinäkään vaiheessa puhetta. Kun kaupat oli jo tehty, ja mieheni kertoi suunnitelmista kaataa pari seinää, hänelle kerrottiin, että taloyhtiön asunnoista on löytynyt suuresta osasta asbestia, että kartoitus kannattaa tehdä ennen kun ryhtyy seinänkaatohommiin itse. Siinä vaiheessa tuli kyllä vähän huijattu olo…

   Mutta tärkeintä on, että siitä kerrottiin, ja että terveyttämme ajateltiin. VAIKKA hyviin tapoihin olisi kyllä mielestäni kertoa tuosta jo ajoissa. Ei se ostopäätökseemme olisi vaikuttanut, mutta olisin ehkä saattanut tinkiä vähän myyntihinnasta kattaakseni ammattilaisten käyttöön meneviä kustannuksia.

   Heh, Remppa vai muutto -Vancouver on niiiiin ärsyttävä, kun siinä tulee AINA vastoinkäymisiä! Tykkään enemmän sarjan australialaisesta versiosta. Se on paljon kivempi ilman järkyttävää draamaa. 😀

   Kiitos tsempistä Salli, ja ihanaa kevättä myös sinulle!

 3. […] maanantaina lyömässä lukkoon kaupat Oulun asunnolle tulevasta keittiöstä. Keittiö toimitetaan Ouluun toukokuun alussa. Jos liikkumisrajoitukset […]

 4. Maija says:

  Asbestia taitaa olla melkein kaikissa ennen 90-lukua rakennetuissa/ remontoiduissa taloissa, ja kartoitus pitää tehdä aina. Eli ei tuosta myyjää voi syyllistää.

  1. Joo, niin mekin ajateltiin, ja siksi ei lähdettykään ketään syyttelemään. Itse vaan hommiin ja pulinat pois! 🙂

 5. […] viikolla lähdemmekin sitten loppuviikosta Ouluun, jossa asuntomme remonttihommat jatkuvat. Jos kaikki menee hyvin, saamme perjantaina Oulun asunnolle keittiön kaapistot sekä […]

 6. […] VAAN HERKKUJA LOUNAAKSI? Hiihtolomalla Oulun asunnolla! Luulin remonttiviikon ensimmäisenä päivänä, että pidämme ruokataukoja remonttipäivien […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.