Tallinnan monta puolta

tunnetila: pohdiskelu

telliskivi1 telliskivi3 telliskivi9 telliskivi6 telliskivi7 telliskivi5 telliskivi8 telliskivi10

Olen aika kaksijakoinen ihminen. Rakastan ylellisiä hotellihuoneita, notkuvia herkkupöytiä ja höyrysaunan lämmössä nautiskelua. Toisaalta taas tunnen kiinnostusta vanhaan ja ränsistyneeseen, rapistuneisiin ja elämää nähneisiin kohteisiin. Onhan tuo epätäydellisyys huomattavasti kiinnostavampaa kuin täydellisen kauniiksi puunatut ja laitetut pinnat.

Tallinnassa nuo kaksi erilaista maailmaa voi kokea halutessaan hyvin helposti. Vanhan kaupungin puhtaaksi lakaistujen katujen ja julkisivuremontoitujen rakennusten läheisyydestä on vajaa kahden kilometrin matka Telliskiven vanhoille veturitalleille, jotka ovat vuosien tyhjillään olon jälkeen taas otettu käyttöön. Hitaasti mutta varmasti rakennukset heräävät eloon ja niihin nousee butiikkeja, ravintoloita ja käsityöläisten työtiloja ja pajoja. Tällä hetkellä Tallinnan trendikkäimmällä alueella pistäytyy mielellään lounaalla, ja jos kirpparit kiinnostaa niin lauantaisin veturitallien alueella järjestetään myös aika suuri kirpputori.

Noiden kahden maailman välissä on vielä kolmas täysin erillinen maailmansa. Tallinnan rautatieaseman (Balti Jaama) ja Telliskiven alueen välissä on venäläinen tori, Jaama Turg. Tällä torilla puhutaan venäjää, ostetaan lihaa suurista lihahalleista (joissa haisee kammottavalta), venäläismummot myyvät omenoita ja vihanneksia omista puutarhoistaan ja kaikki kojuissa myytävät lehdet on venäjäksi. Alueen läpi kävellessä olo on epätodellinen. Kuin siirtyisi yhtäkkiä suoraan Neuvostoaikaan.

Vaikka Tallinnan uusi puoli tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet ja vanha kaupunki on tuttu ja turvallinen, suosittelen silti poistumaan tuolta alueelta ja tutustumaan kaupungin monimuotoisuuteen. Harvoin pääsee kokemaan mutaman tunnin aikana niin suuria ympäristön vaihteluita mitä pienellä kävelylenkillä pois Tallinnan keskustasta.

Telliskivi, kävelyä vanhasta kaupungista noin 2km rautatieaseman suuntaan tai
raitiovaunut 1 ja 2 Kalamajan suuntaan
Jaama Turg, Kopli 1
Telliskivi Flea Market, lauantaisin 10-15, Green Hall (kolmas kerros)

0
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Katri R
  14/11/2014 at 10:04

  Kiitos hienosta vinkistä. Olen mieheni kanssa menossa itsenäisyyspäivänä Tallinnaan ekaa kertaa parinkymmeneen vuoteen ja tuli varattua sellaiset laivavuorot, että vaikka on päivän reissu niin perilläoloaikaa jää silti n 10 h. Rupesi jo vähän hirvittämään, miten saamme sen käytettyä siellä, mutta tässähän on yksi erinomainen kohde tavanomaisempien lisänä.

  • Reply
   Nina
   15/11/2014 at 10:52

   Voi kyllä, suosittelen Katri R todella lämpimästi Telliskiven suuntaan kävelyä tai ratikkareissua. Telliskivessä on kivoja ravintoloita, joista olen käynyt jo pariin otteeseen F Hooneessa. Hyvää, mutkatonta ja terveellistä ruokaa! Ja ravintolan tila on myös kiva ja hinnat edulliset. Kymmentä tuntia en kyllä muuten saisi Tallinnan keskustassa kulumaan, mutta lounastauko ja muutamat kahvittelut kivoissa paikoissa tuovat lisää puhtia kiertelyyn ja kuluttavat aikaa mukavasti. Kivaa Tallinnan reissua teille, Tallinna on viime vuosien aikana muuttunut aikalailla. 🙂

 • Reply
  HeidiV
  14/11/2014 at 11:58

  Onpa kiintoisan näköistä! Rosoisuus kiehtoo vastakohtana viimeistellylle.

  Oletko käynyt Kalamajan alueella? Siellä on mm. ihana, palkittu ravintola Kohvik Moon ja inspiroiva design-putiikki. Kalamaja oli se edellinen trendialue.

  • Reply
   Nina
   15/11/2014 at 10:46

   Tuo Telliskivi on osa Kalamajan aluetta enkä oikein tiedä missä kohtaa alueet toisistaan eroavat. Eli luultavasti puhumme aika samasta asiasta. Telliskiven alueeksi kai kutsutaan tuota tehdaskompleksia jossa on butiikkeja, ravintoloita sun muita uusia juttuja. Kiva on koko alue!

 • Reply
  HeidiV
  16/11/2014 at 19:14

  Ahaa 🙂 Aina oppii lisää 🙂

  • Reply
   Nina
   17/11/2014 at 10:44

   😀 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.