Asukriisi!

tunnetila: harmitus

Voi ei voi ei voi ei!!! Koin eilen sen hetken, mitä olen odotellut tulevaksi koko alkuvuoden. Minulle iski asukriisi! Vaatekaappini kaikki vaatteet näyttivät aamulla kamalilta, enkä halunnut pukeutua niistä mihinkään.

Tykkään pukeutua pehmeisiin ja mukaviin neuleisiin, joten vuoden ensimmäiset talvikuukaudet menivät täysin kivuttomasti vanhoihin neuleisiin kääriytyen. Huhtikuussa vanhat, kulahtaneet ja nyppyyntyneet neuleet alkoivat kuitenkin jo tympiä, olinhan pukeutunut niihin yli vuoden putkeen.

Iloitsin tiedossa olevasta toukokuusta lämpimässä, ja tyytyväisenä kaivoin esille parin vuoden takaisia kesävaatteita matkalle mukaan. (Viime kesänä en  käyttänyt kesävaatteita lainkaan, sillä varsinaista kesää ei Suomessa ollut.) Osa pari vuotta sitten käytössä olleista kesävaatteista oli kutistunut kaapissa, eivätkä ne enää mahtuneet päälle.  Osa vaatteista taas tuntui uusilta, sillä en ollut nähnyt niitä pitkään aikaan. Oli ihana ottaa ne mukaan Espanjaan.

Käytin Espanjassa kuukauden ajan vajaata matkalaukullista vaatteita, eli pukeuduin aika usein samoihin asuihin. Matkan lopussa aloin jo vähän kyllästyä reissuvaatteiden tarjontaan, ja kaipasin uutta ja freeshiä päällepantavaa.

Tulimme Suomeen, ja palasin taas kylmenneiden säiden myötä neuleisiin ja collegepuseroihin. Iänikuiset vaatteet ahdistivat vähän, mutta pärjäsin silti niillä arjessa.

Nyt on kuitenkin kesäloma, ja lämmin ilma on saapunut takaisin Suomeen. Ulkona on tuntunut jo muutaman päivän ihanan kesäiseltä. Ongelma on nyt se, että kaapissa on joko niitä kesävaatteita, jotka on minulle liian pieniä (esim. kuvan ihana musta silkkimekko ei mahdu enää päälle…), tai niitä, joita käytin kuukauden putkeen reissussa, enkä halua nyt koskeakaan niihin. Oikeastaan ainut vaate mistä tällä hetkellä tykkään, on tämä Marimekon raitamekko, mutta sekin on tällä hetkellä pesua vailla.

Voi itku! Nyt alkoi kyllä pikkasen ahdistaa, ja tekee mieli ihan hirveästi lähteä kurkkimaan, mitä vaateliikkeiden alen loppurysäyksistä löytyisi. Kävelin eilen mm. Gina Tricotin ohi, ja näin siellä tosi kivat vaaleat farkut -70% alerekissä. Äääää, haluan uusia kesäisiä vaatteita!!!

Aloitin vuoden vaihteessa ostamattomuushaasteen sillä mielellä, että pärjään kyllä niillä vaatteilla, mitä kaapissa tällä hetkellä on. Ja kyllä, pärjään toki (en tosin ottanut huomioon sitä, että olen lihonut vaatteet liian pieniksi), mutta voi jestas että kaipaan vaihtelua!

Eilen olin jo siinä pisteessä, että kaikki vaatekaapin mustat vaatteet näyttivät supertylsiltä ja halusin pukeutua väreihin. Apua, mitä teen?! Pitäisiköhän piipahtaa leninkilainaamossa

3

(16) Kommentit

 1. Apua! Onhan tuo ihan pirullisen inhottava tilanne. Ajattelinkin vuodenvaihteessa, kun ostamattomuushaasteestasi luin, että mitä sä nyt taas ja miten ihmeessä selviät siitä. Mutta hyvinhän sulla on mennyt – tai siis tietty nyt, äh.

  Suosittelisin vaatteidenvaihtoa kavereiden kanssa tai Vaaterekkiä. Vaaterekkihän on muutenkin ihan loistava konsepti; vaihtelua mutta ei omistamista, kuten tiedät!

  1. ”että mitä nyt taas” Hahahahahah, repesin! 😀 Juu, mulla on tapana haastaa itseäni mitä kummallisemmissa asioissa. Tämän haasteen kanssa ollaan nyt vähän kipurajoilla: kaikki vaatteet kyllästyttä ja huomasin juuri että alusvaatteisiin on alkanut tulla reikiä. 😀

   Hei superkiitos Mira tuosta Vaaterekki-muistutuksesta. Olin unohtanut sen olemassaolon kokonaan. Täytyykin käydä kurkkaamassa löytyisikö sieltä jotain hyvää käyttövaatetta kesän ajalle. Myös vaatevaihtarit ei ole hullumpi ajatus…

   1. Hahahhahhhh, mitä nyt taas! Muistan vuodenvaihteessa ajatelleeni, että huhh, taas sä laitat ittesi tiukkaan paikkaan, mutta kun tunnen sut, niin tiedän, että sä kuitenkin tykkäät niistä, joten turha tulla tänne taivastelemaan! Hihh. Mutta onhan se aika rajua yrittää selviytyä tämänhetkisellä vaatearsenaalilla, koska ihminen jos mikä on kyllästyväistä sortti.! Siksi ei voi kuin ihailla ja ihmetellä sua, miten sä näistä itsellesi asettamistasi rajoitteista eikun haasteista selviät!

    Ja nyt otat vaan Vaaterekin jäsenyyden! Voithan ottaa sen vaikka loppuvuodeksi tai vaikka pariksi kuukaudeksi. Ja vaihtareita jos mitä suosittelen lämmöllä! Mullakin saattaisi olla sulle jotain lainattavaa, vaikka ei ihan samaa kokoa ollakaan!

    Plus käypä poikkeamassa mun blogissa! Se on kokenut viimeinkin muodonmuutoksen, hui!

    1. Menin heti sun edellisen kommenttisi jälkeen Vaaterekkiin ja otin kahden kuukauden jäsenyyden! Jes! Ja lainasin kaksi ihanaa vaatetta! Jee! Eli kiitos Mira tuhannesti vinkistä!

 2. Nyt on kyllä tosi pirullinen tilanne. Harmillisesti en osaa auttaa, kun olen itse pyörittänyt koko kesän kahta mekkoa, kun toinen on pesussa toinen on päällä. 😀

  1. 😀 😀 😀 En kestä Jonna tätä vastaustasi! 😀 Mutta ihana kuulla, ettet ole vielä kyllästynyt näihin mekkoihin. Toivottavasti et kyllästy jatkossakaan. 🙂

 3. Tarja says:

  Mulla on sama ongelma. Kaikki vaatteet tympii, vaikka niitä kyllä kaapissa on kasapäin. Ei ole ostamattomuushaasteita hankaloittamassa elämää, mutta kun ei niissä kaupoissakaan ole mitään semmoista, mitä haluaisin 🙂 (trust me: olen kyllä selaillut esim. ale-rekkejä urakalla)
  Ja sekin on kumma homma, kun nuo nykyajan kaapit on ihan susia: vaatteet tuppaa kutistumaan mullakin 😀 Mutta kyllä tää kuule tästä, sillä kohta ne on helteet taas ohi ja voi kaivella neuleet ja farkut esille!

  1. No voi itku jos kaupastakaan ei löydy mitään kivaa uutta! 🙁 Mutta mikä ihanan positiivinen suhtautuminen tuo ”kohta on taas kylmä”. 😀 Toivotaan kuitenkin että saadaan vielä hetki nauttia näistä säistä. Näillä keleillä sitä kun voi olla tarvittaessa vaikka alasti jos vaatteet tympii. 😀

   Ja kyllä, nykyajan kaapeissa on jotain tosi kummallista… Kyllä ennen oli kaikki paremmin! 😉

   1. Tarja says:

    😀 Sanoisinko, että toimistopukeutuminen helteellä on varsin haastavaa. Mistä keveitä, mutta siistejä vaatteita!? Ja jos ilmastoidussa toimistossa pärjää, niin sitten tukehtuu kotimatkalla. Maailman luokan ongelmia nämä 😀
    Mutta siitä huolimatta: nautitaan todellakin näistä keleistä! Ja ensi viikolla olen vapailla, joten liiat vaatteet voi unohtaa 😀 😀

    1. Mä niin tunnistan tuon ”toimistossa ok ja ulkona hiki”. Olen noilla säillä käyttänyt trikoista mutta skarppia kynähametta ja rentoa (ei tiukkaa ja hiostavaa) t-paitaa. Ei ole kevyin mahdollinen asu, mutta on siisti ja kuitenkin kevyempi kuin mitkään housut. (Tosin hameissa reidet hankaa toisiinsa, yäk!)

     En tiedä. Mutta sen tiedän, että jos New Yorkissa ja maailmalla koulut ja työpaikat suljetaan jos lunta sataa, niin Suomessa täytyisi sulkea koulut ja työpaikat jos lämmintä on yli 25. Yhtä harvinaista herkkua molemmat!

     1. Tarja says:

      Olen samaa mieltä: palkallinen vapaa kaikille aina, kun mittari on yli +25! 🙂

     2. says:

      Näin on! 🙂

 4. Onneksi mä en kiellä itseltäni mitään, enkä kovin usein haasta itteäni yhtään mihinkään 😀
  Viime aikoina olen tehnyt kivoja löytöjä Vallilan Stoori -kirppikselta (käyn siinä vieressä työreissuilla pari kertaa kuussa) ja onnekseni melko harvoin ehdin käydä sen paikan lisäksi juurikaan muissa vaateliikkeissä.
  Mikä sun ompelutaitosi olikaan, voisko ostamattomuutta kiertää tekemällä jotain kesämekkoja itse? Tai tuunaamalla vanhoja..?

  1. Ilona, itseltään ei oikeasti kannata kieltää mitään. Tää on vaan haaste jonka tekemisestä olen haaveillut vuosia. Tämän vuoden jälkeen shoppailen taas varmasti, mutta luulen, että ne halut vähenee tämän myötä.

   Mun ompelutaitonihan on periaatteessa hyvä. Olen yhdeltä koulutukseltani pukuompelija ja kotoa löytyy ompelukone ja saumuri. 🙂 Ongelma vain on se, että jossain muutossa heivasin omistamani kankaat jonnekin kierrätykseen, enkä saa ostaa uusia. 🙂 Tosin tämä projekti on mulla jo suunnitteilla, eli ideasi on toteuttamiskelpoinen… 😉

 5. Virpi says:

  Tämä on tosiaan rasittava ongelma, ja itselläni oli tämä täysin sama tilanne toukokuussa (taisin täälläkin puhista kesävaatteiden vähäisyyttä kaapissani). Nyt häpeäkseni myönnän että minä annoin periksi. Pärjäsin haasteessa hyvin, kunnes ostin ne kengät hajonneiden ja toisten poislahjoitettujen tilalle. Ne pystyin itselleni perustelemaan, mutta sitten tuli helteet ja yritin tosissani. Siistien kesävaatteiden puute kuitenkin ärsytti minut siihen pisteeseen, että päätin lopettaa väkisin yrittämisen (stressaavalla ja erittäin kiireisellä työtilanteella oli myös vaikutusta asiaan). Päätin pitää taukoa haasteesta jonkun aikaa ja hankkia uusia vaatteita jos sellaisia tarvitsisin ja todella haluaisin. Muutama mekko on tullut hankittua, mutta olen myös vienyt kolme vanhaa mekkoa ompelijalle muokattavaksi/korjattavaksi. Ahdistus helpotti, mutta silti vähän hävettää kun petin itseni. Nettikauppojen alennusmyynneistä olen myös tehnyt pari ihanaa löytöä, enkä niitä kadu, mutta ajattelin silti pian jatkaa ostamattomuushaastettani. Huomasin sen kaikenkaikkiaan olevan hyväksi ja hillitsevän liiallisia mielihalujani vaatteiden suhteen. Syksy on vaan täysin uudenlainen haaste: syysvaatteita minulla on kylliksi, mutta syysmallistot ovat aina suosikkejani ja niistä löydän ihan liikaa himotuksia toisin kuin kevät/kesämallistoista. 🙂 Onneksi kesä on vielä parhaimmillaan, joten koetan olla tutkimatta pre fall -mallistoja. 🙂 Tsemppiä Nina, äläkä soimaa itseäai liikaa jos päädyt ostamaan jotain. Kohtuus kaikessa, myös itsensä ruoskimisessa. 🙂

  1. Kiitos Virpi tsempistä ja kiitos kun jaoit omat kokemuksesi haasteen suhteen. <3 Sä olet ollut tässä todella, siis todella hyvin mukana! En tiedä olisinko itse pärjännyt ilman blogia. Voi olla etten olisi pärjännyt. Olen siis saanut blogin kautta tämän vuoswn aikana muutaman vaatteen, ja ne ovat tulleet todella tarpeeseen! Eli vaikken ole ostanut mitään, niin silti olen saanut vaihtelua vaatteisiini. Eli älä huoli, olen sinusta todella ylpeä!!! Ja hei, alelöytöjen rakastajana olen myös ylpeä alelöydöistäsi. Tiedän, että ne on varmasti tosi hyviä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.