Kohtuus kaikessa – motto vuodelle 2019

tunnetila: innostus

Tervetuloa vuoteen 2019!

En ole tainnut koskaan kohta yhdentoista (!!) bloggausvuoden aikana tehdä varsinaista vuosikatsausta edellisvuoteen, enkä tee nytkään. Kuka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään.

Tyydyn vain toteamaan, että vuosi 2018 oli minulle hyvä. Olin onnellinen ja terve, rakastin, tein paljon asioita joita halusin tehdä ja vietin aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Mitä sitä muuta elämältä voisi toivoa? En taida keksiä mitään enempää enkä parempaa.

Olin myös vuoden 2018 ostamatta mitään. Tai siis yritin olla. Tein vuoden aikana kaksi ostosta: toukokuussa ostin pienen nahkarepun Espanjasta käsityöläiseltä johon tutustuin, ja syyskuun lopussa ostin puhelimeeni latausjohdon, kun vanha johto katkesi. Johdon tarvitsin, reppua en. Ostin siis jotain tarpeetonta, ja siksi epäonnistuin itselleni asettamassani haasteessa.

Olin kuitenkin hämmentävän sinut ostamattomuuteni kanssa. Haasteen alku ja tammikuun alet kiristelivät hermoja, mutta sitten kun siitä pääsi yli, koko loppuvuosi sujui kuin vettä vaan! Ostelu ja tavaroiden hamstraaminen ei enää loppuvuodesta kiinnostanut minua pätkääkään.

Jopa joululahjojen hankkiminen tuntui työläältä. Olin etukäteen ajatellut, että lahjojen ostaminen tulee olemaan superkivaa, sillä en ole saanut vuoteen ostaa oikeastaan mitään. Mitä vielä, liikkeiden tavaranpaljous ainoastaan ahdisti minua. Päässäni liikkui koko shoppailun ajan puistattava ajatus siitä, miten paljon turhaa tavaraa maailmaan oikein mahtuu, ja milloin me kaikki hukumme tähän paskaan.

Ainoita paikkoja joissa viihdyin, oli jouluiset pop up -kaupat, jotka möivät pääosin kotimaisia pienten yrittäjien tuotteita. Niistä tein ostoksia mielelläni. Ostin tänä vuonna lahjaksi kirjoja, kodintekstiilejä ja vaatteita entisistä uloskasvaville kummilapsille. En ostanut yhtään lelua tai muuta tarpeetonta juttua.

Kuulin muuten, että naapurin pikkutyttö oli saanut jouluna lahjaksi sata (100) lahjaa. Mitä ihmettä? Miksi maailmassa ei voi olla olemassa yhteisesti sovittua sääntöä, että joulupukki tuo jokaiselle maksimissaan viisi pakettia? Olen varma, että nuo viisi tavaraa tuottaisivat ihan yhtä paljon iloa kuin ne sata, ja noista muutamista kallisarvoisista lahjoista pidettäisiin paljon parempaa huolta.

Överiksi menneestä lahjavuoresta ja kauppojen tavarapaljoudesta tuskastuneena olen päättänyt, että mottoni vuodelle 2019 on kohtuus kaikessa. Päätin opetella käyttäytymään maltillisesti kaikilla elämän osa-alueilla.

Saan vuonna 2019 ostaa mitä vaan, kunhan ostan tarpeeseen ja ostos tuntuu järkevältä. Teen juuri sen verran töitä kun on fiksua, enkä ahnehdi ylimääräisiä projekteja, vaikka ne olisivat kuinka kiinnostavia tahansa. Harkitsen blogiin liittyviä yhteistöitä ja muita juttuja entistä tarkemmin, enkä ryhdy mihinkään, mistä tiedän tulevan minulle ylimääräistä stressiä.

Jos mieleni tekee herkkuja, en syö kerralla suklaalevyn puolikasta, vaan otan vain yhden rivin ja nautin siitä. Kun treenaan, treenaan maltilla, enkä veren maku suussa. Liian kovaa treenaaminen johtaa kohdallani todella helposti ylikuntoon ja siitä johtuvaan sairasteluputkeen.

Maltti ja kohtuullisuus olkoot tänä vuonna ne sanat, jotka yritän pitää mielessä joka päivä. Oletteko Te päättäneet luvata jotain vuodelle 2019?

Onnea, iloa, malttia, tolkkua, terveyttä, tyytyväisyyttä, rakkautta ja kohtuullisuutta Teille kaikille vuoteen 2019!

10

(14) Kommentit

 1. Millahannele says:

  Monen bloggaajan viime vuoden teemana oli ostolakko. Hieman hitaana aion kokeilla itse sitä tänä vuonna, tosin kuukauden kerrallaan seuraten, miten siitä selviydyn. Monet bloggaajat saavat vuoden aikana asusteita, meikkejä + muuta näkyvyydellään ja tuotteita esitellessään. Eli ei ihan nollatoleranssilla useatkaan ole mennyttä vuotta menneet.

  1. Ai muutkin olivat kanssani saman haasteen äärellä?! Voi harmi kun en tiennyt tuosta, olisi ollut kiva käydä seuraamassa miten he onnistuivat.

   Olen itsekin kirjoittanut blogissani siitä, miten ostamattomuutta on helpottanut blogin kautta saadut tuotteet. Esim. minulta repesi viime vuoden aikana kahdet lempihousut (olin käyttänyt niitä jo tosi monta vuotta putkeen, ja lopulta kangas hiutui niin ohueksi että repesi kyykistyessä), joten en olisi selvinnyt jos en olisi saanut uusia housuja blogin kautta. Eli uusia juttuja sain kyllä testiin, enkä olisi ilman niitä pärjännyt näin hyvin.

   Jos itse yrität nyt samaa, niin kannattaa ehkä tehdä sellainen myönnytys, että rikki menneiden tuotteiden tilalle saa ostaa korvaavan tuotteen. Tuon olisin tehnyt itsekin, jollen saisi blogin kautta tarpeellisia juttuja ostamattomuutta helpottamaan.

   Tsemppiä haasteeseen Millahannele!

 2. LauraL says:

  Varsinaisia lupauksia en ole tehnyt, mutta olen kuitenkin miettinyt mitä haluan tältä vuodelta. Hyvää oloa, armollisuutta itseä kohtaan (mm. juurikin sitä, ettei tarvitse liikuntaa harrastaa sata lasissa, välillä jooga tai venyttely riittää), armollisuutta myös toisia kohtaan, tehdä asioita joista oikeasti nautin, olla enemmän oma itseni. Ja vähän kepeämpiä juttuja; aion käyttää enemmän korvakoruja, huulipunaa ja mekkoja.
  Ja ihan yleisesti, vähemmän kaikkea, mutta enemmän kotimaista.

  1. Voi vitsit miten hienoja juttuja LauraL olet miettinyt! Armollisuus, elämä ilman verenmaku suussa suorittamista ja elämästä nauttiminen ovat todella tärkeitä asioita, mutta niin on korvikset, mekot ja huulipunakin. 🙂 Ne on ne pienet asiat, jotka tekevät kokonaisuudesta hyvän.

   Meinasin itse tehdä päätöksen, että ostan tänä vuonna vain kaikkea kotimaista, mutta sitten ajattelin, että en halua päättää tuollaista, koska joskus siihen ei vaan pysty. Mistä esim. ravintolassa tietää, että kaikki raaka-aineet on suomalaisia tms. Noin ehdoton juttu ei sovi minulle. Mutta samoilla linjoilla olen kanssasi siitä, että mitä enemmän kotimaista, sen parempi!

 3. Mietiskelijä says:

  100 lahjaa??? Ihan sairasta. Oliko siinä jokainen lego-pala paketoitu erikseen? Huh, toivotaan niin 🙂

  Sinusta inspiroituneena ajattelin itse pitää ostolakon tänä vuonna. En kertakaikkiaan keksi, mitä tarvitsisin edes. Eli en mitään. On alkanut ärsyttää oma rahankäyttö. Kuten joku viisas jossain kirjoitti ”jos tuhlaa rahansa asioihin, joita ei tarvitse, voi käydä niin, että ei ole joskus tulevaisuudessa rahaa sellaisiin asioihin, joita todella tarvitsee”. Viisaita sanoja.

  Olkoon uusi vuosi hyvä ja ihana sinulle!

  1. Jep, sata lahjaa on jotain ihan järkyttävää. (Ja uskotko jos sanon, että viime vuonna oli kuulema saanut vielä enemmän…) Kaikki nuo lahjat oli ihan isoja, eli ei valitettavasti ollut yksittäispakattuja Legoja. 😀

   ”Jos tuhlaa rahansa asioihin, joita ei tarvitse, voi käydä niin, että ei ole joskus tulevaisuudessa rahaa sellaisiin asioihin, joita todella tarvitsee.” TÄMÄ! Onpa fiksusti sanottu! Tsemppiä sinulle Mietiskelijä ostamisen vähentämiseen. Harvoin me mitään oikeasti tarvitaan.

   Ihanaa ja onnellista vuotta myös sinulle!

 4. Kay says:

  Vähän samoja mietteitä kun Lauralilla. Ei lupauksia vaan mietteitä mitä tältä vuodelta haluan. Parempaa vointia ja jaksamista, itsestään huolta pitämistä. Ja myös tuota armollisuutta, erityisesti itseäni mutta myös muita kohtaan. Viettää enemmän aikaa ystävien kanssa ollen oikeasti läsnä. Nauttia niistä pienistäkin asioista.

  1. Kuulostaa tosi tosi hyvältä Kay! Armollisuus itseä kohtaan parantaa elämänlaatua valtavasti. Olen opetellut sitä hartaudella, ja koko ajan alan olla paremmin asian kanssa sinut. On ihanaa kun ei tarvitse stressata tai huolehtia täysin turhista asioista. Antaa mennä vaan! 🙂

 5. HeidiV says:

  Hyviä päätöksiä ja motto! Otan mallia 🙂 Ihanaa uutta vuotta!

  1. Ihanaa uutta vuotta Heidi! Tämän moton jaan ilolla kaikille alkaneen vuoden ohjenuoraksi! 🙂

 6. Kaisa says:

  Lupaan edelleen ostaa vain tarpeeseen ja pyrin löytämään kaiken käytettynä tai uutena mahdollisimman aikaa ja kulutusta kestävänä. Tämä toteutui hienosti vuonna 2018 niin tästä on hyvä jatkaa 🙂

  1. Loistavaa Kaisa! Kulutustottumuksien viilaaminen parempaan suuntaan on itse asiassa aika helppoa kun vaan alkaa ajatella ostamista. Tarvtsenko mitään, vai haluanko vaan? Tosi hienoa kuulla, että sinulle on löytynyt järkevä tapa kuluttaa ekologisemmin ja eettisemmin. Siitä tulee oikeasti tosi hyvä mieli!

 7. Oot mun inspiraatio, Nina! Just naputtelen omaa postausta aiheesta sunnuntaille. 🙂

  1. Jihuu! Ihana inspiroida ihmisiä! Saat Iina multa vertaistukea aina kun/jos tarvitset! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.