Sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla

PR-matka Tallink Silja & Visit Åland

tunnetila: ihastus

Kävin pari viikkoa sitten pressireissulla Ahvenanmaalla. Pääsimme osallistumaan Ahvenanmaalla vuosittain järjestettävään Sadonkorjuujuhlaan (Skördefesten), ja vaikka matkasta on jo hetki aikaa, en vieläkään puhu mistään muusta kuin tuosta reissusta. Meillä oli niin kivaa!

Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlaa vietettiin tänä vuonna 25. kertaa. Mukana tapahtumassa oli lähes 50 maatilaa, ravintolaa ja muita aktiviteettikohteita ympäri saarta. Myös lapsille tekemistä ja näkemistä oli valtavasti!

Maatilojen eläimet, traktoriajelu (oikealla tai muovisella pikkutraktorilla), kuivissa heinissä peuhaaminen, kokkikoulu, auringonkukkalabyrintti sekä paikallisten herkkujen maistelu kelpasivat lapsille ja oli ihana nähdä, miten lapset touhusivat maalaisympäristössä posket punaisina. Kukaan muu ei edes muistanut puhelimen tuijottelua kuin meidän pressiporukka, joka innoissaan napsi kuvia joka paikasta.

Tiloilla oli järjestetyn ohjelman lisäksi paljon ihanaa ostettavaa. Paikallisia omena- ja tyrnituotteita mehuista hilloihin, lähellä tuotettua lihaa, kukkia, saippuoita, villavaatteita, mausteita, keramiikkaa, taidetta ja paljon muuta.

Jo ensimmäiselle tilalle saapuessani aloin haaveilla paluusta Sadonkorjuujuhliin ensi vuonna, tällä kertaa auton kera. Harmi ettei meillä ole omaa autoa, eikä minulla edes ajokorttia. Olenkin jo yrittänyt rekrytä ensi vuoden reissulle mukaan ystävää, joka haluaisi lähteä matkaan autolla. Olisi niin kiva ostaa maailman parasta omenamehua auton takakontti täyteen!

Saavuimme Ahvenanmaalle Tallink Siljan Baltic Queenillä, joka odotti meitä satamassa päivän ajan. Sadonkorjuujuhlaa varten oli siis järjestetty erikoisristeily samaan tapaan, kuin Päivä Tukholmassa -risteilyt. Auton mukaan ottaminen olisikin ollut nyt tosi helppoa. Jos siis olisi se auto…

Meidän lisäksemme satamaan saapui kaksi muuta risteilijää, jotka toivat saarelle mukavasti lisää porukkaa. Viikonlopun aikana tapahtumissa ympäri saarta vieraili noin 15 000 uniikkia kävijää, mutta lisää mahtuisi! Etenkin vaikeiden poikkeusvuosien jälkeen käsityöläisten ja tilallisten toiveena on saada tapahtumaan lisää kävijöitä ja sitä kautta uusia asiakkaita.

Ehdimme päivän aikana vierailla useammalla maatilalla ja juoda kahdet kahvit. Kiertoajelumme kohteisiin kuuluivat Bolstaholms Gård, Mickels Gård, Grannasin omenatila sekä Saftstugan. Solkulla Bakeri & Cafessa nautimme välipullat (otin tietysti kanel bullan koska luulin olevani Ruotsissa, heh), ja Maarianhaminan keskustassa piipahdimme iki-ihanassa Cafe Viktorissa ahvenanmaalaisella pannukakulla (tuo pannari otetaan luumuhillolla, aina).

Kuten monet varmasti tietävät, Ahvenanmaa on kotimaisten omenoiden valtakunta. Esimerkiksi viime syksynä Ahvenanmaalla myytiin 4,5 miljoonaa kiloa omenoita (lähde). Ahvenanmaalla syksy on pidempi ja leudompi kuin manner-Suomessa, joten omenat saavat kypsyä siellä pidempään.

En ole nähnyt ikinä missään niin kauniita punaposkisia omenoita, kuin näin Grannasin omenatilan puissa! Tiesitkö muuten, että jopa 80% kaikista Suomen omenoista tulee Ahvenanmaalta? Entä tiesitkö, että omenaviljelmät näyttävät kaukaa katsottuna vähän viinitarhoilta? Omenapuut pidetään tiloilla matalina, jotta puiden energia menee herkullisten hedelmien, ei pitkän varren kasvattamiseen.

Bonusvinkki: jos käytte omenamehuostoksilla Grannasin tilalla (Getavägen 1408, Tjudö), kannattaa piipahtaa saman tien heillä myös lounaalla. Söin Grannas bistrossa lounaaksi maukkaan äyriäisiä sisältävän kalakeiton, jonka kanssa tarjoiltiin herkullista leipää.

Pientä omenatilaa johon todella tykästyin, kutsuttiin Saftstuganiksi (Killingholmsvägen 47, Tjudö). Saftstuganissa tilan isäntä David näytti meille miten omenoista puristetaan mehua. Pääsimme myös maistamaan muutamaa erilaista omenamehua tilan omista omenoista.

Osa mehuista oli juuri puristettua (säilyy pakastettuna), osa taas pastoroitua (säilyy noin vuoden). Rakastin noiden mehujen intensiivisiä makuja. Ihan sama mikä omenalajike oli kyseessä, tykkäsin kaikista!

Tältä tilalta olisin halunnut ostaa kotiinviemisiä, mutta totesin taas, että mehupullojen raahaaminen oli ihan mahdotonta. Etenkin kun murtunut kyynärpääni ei ole edelleenkään ihan kunnossa ja painavien asioiden kantaminen on hankalaa. Mutta ehkä sitten ensi vuonna… Kuka lähtee mun kanssa Ahvenanmaalle Sadonkorjuujuhliin?

Arvatkaa muuten mitä? Juuri kun olin toipumassa Sadonkorjuujuhlan ihanuudesta kuulin, että Ahvenanmaalla järjestetään ennen joulua Ahvenanmaa kimaltelee -tapahtuma. Tapahtuma järjestetään kolmena viikonloppuna ensimmäisestä adventista lähtien. Tapahtumassa ovat mukana mm. joulumarkkinoita järjestävät yrittäjät ja yhdistykset.

Onneksi istuin pehmeässä linja-auton penkissä tuon kuulessani. Muuten olisin saattanut pökrätä ihastuksesta. Rakastan jo muutenkin joulua ja joulumyyjäisiä, kausivaloja, pikkupakkasta, kuumia juomia ja paksuissa tumpuissa lämmitettyjä kohmeisia sormia. Voin vain kuvitella, miten upeilta jouluisen koristelun ylleen saaneet maatilat näyttävät, ja mitä kaikkia ihanaa käsityöläisillä on silloin myytävänä.

Äääää, haluan Ahvenanmaalle jouluostoksille! Okei, kuka lähtee mun kanssa ENSIN Ahvenanmaalle jouluostoksille JA sitten ensi syksynä uudestaan Sadonkorjuujuhlille? Toki kysyin myös oppaaltamme saako Ahvenanmaalle muuttaa. Ja kyllä, muuttaa saa, mutta omistusoikeuksien sun muiden byrokraattisten kuvioiden kanssa säätämiseen menee rutkasti aikaa.

Kuten sanottua, meillä oli todella onnistunut reissu Ahvenanmaalle! Jos reissaaminen sinne kiinnostaa, niin annan mielelläni lisätietoja eri paikoista ja sinne matkustamisesta. En ehkä osaa vastata kaikkeen, mutta nyt kun minulla on kontaktit Ahvenanmaalle kunnossa, niin kysyn ja selvitän!

Kuvat minusta: Anna-Maria/Secret Wardrobe

6

(5) Kommentit

 1. Johanna says:

  No niin. Pakko päästä tonne joulumarkkinoille! Mut mullakaan ei ole autoa… 😩

  1. Eikä!!!! Täytyy toivoa, että joulumyyjäisistä ei löytyisi mitään niin isoa ja painavaa ostettavaa, mitä et saisi kannettua käsissäsi. (Ihan varmasti sieltä löytyy joku superkaunis jättikokoinen lyhty, jonka haluaisit ostaa pihalle… :D)

 2. Sanna says:

  Kaikille isommille markkinoille löytyy myöskin bussikuljetukset Maarianhaminasta. Visit Ålandin info neuvoo milloin,mistä ja mihin hintaan. Tervetuloa!

  1. Kiitos vinkistä Sanna! Ai että tekisi mieli tulla käymään taas ennen joulua! 🙂

 3. […] Aina ei tarvitse lähteä maailman ääriin nähdäkseen ja kokeakseen uutta. Esimerkiksi Ahvenanmaa ja Visby ovat ihan huikeita matkakohteita, ja molempiin pääsee helposti ja nopeasti vaikka […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.