Ajatuksia (työ)häpeästä ja sen puutteesta

tunnetila: pohdiskelu

Tuttavani kirjoitti taannoin Instagramissa postauksen, joka sai minut miettimään. Postauksen aiheena oli häpeä.

Tuttavani kirjoitti miten hän yrittäjänä häpeää sitä, jos hänellä ei ole kiire. Sehän kertoo, että yrittäjällä menee huonosti, eikä töitä ole. Samalla hän kuitenkin häpeää hetkiä jolloin on kiire. Silloin saatetaan ajatella, että hän ei osaa priorisoida asioita, eikä aikataulut pidä, ja kiireessä tehty työ on tehty ”vähän sinne päin”.

Häntä myös hävettää jos hän tekee töitä ilman lomia. Ajatellaan, ettei hän osaa pitää itsestään huolta. Ja jos hän taas pitää lomaa, hän on itsekäs eikä ajattele asiakkaita. Häntä myös hävettää kertoa jos hän saa jonkun työn tehtyä nopeasti. Sehän voi tarkoittaa hutilointia. Ja se taas, jos työhön menee kauan aikaa, voi näyttäytyä ihmisille ammattitaidottomuutena ja ehkä jopa laiskuutena.

Hänen mietteensä saivat Instagramissa paljon vastakaikua. Ihmiset tunnistivat itsensä kirjoituksesta. Minä luin hyvin kirjoitetun tekstin, mutten samaistunut yhteenkään kohtaan hänen ajatuksistaan.

pellavajakku Hulmu (saatu Weecos Ambassador -yhteistyön puitteissa), kashmirpoolo Marks&Spencer, nahkahousut by Malene Birger, sormus Lillan Helsinki, kengät Pomar*

En tiedä ovatko nuo asiat pelkästään yrittäjien ongelmia, en usko. Luulen, että moni painii työelämässä häpeäntunteen kanssa. Minun on kuitenkin rehellisesti sanottava, että minua ei hävetä nykyään tekemisissäni enää juuri mikään. Taidan olla jo niin vanha, ettei muiden ihmisten ajatuksilla minusta ole minulle merkitystä.

Teen nelipäiväistä työviikkoa, enkä häpeile sitä lainkaan. Joku saattaa ajatella, että olen laiska hedonisti, mutta mitä sitten vaikka olisinkin? Tiedän itse olevani hyvin aikaansaapa, ja saan helposti koko viikon hommat kasaan neljässä päivässä. Nautin ylimääräisestä vapaapäivästäni aivan valtavasti, eikä minulle tule koskaan tilannetta, että minun täytyisi ”esittää” työn tekemistä. Lorvailen mielummin tuon viikon viidennen työpäivän luvan kanssa, kuin nostan palkkaa työnantajaltani.

Nelipäiväinen työviikko tarkoittaa myös 20% pienempää palkkaa. Saan silloin tällöin ”Oletko miettinyt, miten paljon nelipäiväinen työviikko pienentää eläkettäsi” -kommentteja. Toki tiedostan asian, mutta en ole sitä sen vakavammin miettinyt. Mistä sitä tietää onko koko eläkejärjestelmää olemassa enää silloin kun pääsen eläkkeelle. Tai olenko edes silloin ylipäätään elossa. Nautin elämästä mielummin juuri nyt.

Laitan siis ihan pokkana oman hyvinvointini nykyajan suurimpien pärjäämisen teesien, kiireen ja rahan edelle. Eikä kuulkaa hävetä yhtään!

Oikeastaan ainut asia, joka minua työelämässä hävettää on se, jos olen myöhässä. Joskus on hetkiä, kun bussi juuttuu ruuhkaan enkä ehdi palaveriin ajoissa. Silloin hävettää saapua paikalle myöhässä. Mutta silloin häpeäni kumpuaa ainoastaan siitä, että on hyvän tavan mukaista olla ajoissa. Tein parhaani (=lähdin ajoissa), mutta se ei sillä kertaa riittänyt.

Onneksi nykypäivän etämaailmassa myöhästymisiä ei juuri tapahdu. Palaverista siirrytään toiseen suit sait, vaihtamalla vain Meets-ikkunasta toiseen!

Tunnistatteko Te tuttavani mietteitä työelämässä kohtaamastaan häpeästä, vai oletteko kuin minä, liian vanhoja häpeämään oikeastaan yhtään mitään?

Kuvat: Ida Hanhiniemi

13

(8) Kommentit

 1. Petra says:

  Mä en kyllä häpeä ees sitä, että oon usein myöhässä…

  1. Ah! Mä taas en kestä yhtään myöhästymistä. Siis mistään. 😀 Hävettää aina ihan älyttömästi, jos menen edes minuutin myöhässä yhtään minnekään. 🙂

 2. Kikka says:

  Ma oon onneks kanssa vanhemmaks tullessa paassy eroon noista hapean tunteista. Ennen ajattelin etta on tarkeeta teha ”the best I can” mutta nyt ajattelen etta teen ”what I can.” Musta tuntuu aika usein etta vaikka sanotaan miten tarkeeta oma hyvinvointi on, kuitenkin painostetaan osallistumaan kaikkeen ekstraan jotka veis ainakin multa mehuja tosi paljon. Ehka amerikkalainen tyyli? Me meen mielestani enemman suomalaisella mallilla etta teen sen paatyon mutta en lahe mukaan ylimaarasiin ellei ne kiinnosta mua oikeesti (joka tapahtuu aika harvoin). Tuntuu toimivan, joten jatkan samalla mallilla, ilman morkkista. 🙂

  Kiitti mielenkiintosesta postauksesta ja hyvaa talven alkua!

  1. Kiitos Kikka kommentista! Mun mielestä tollainen ”hiljainen vaatiminen” on kaikista kamalinta! Siis että ”eihän tähän lisähommaan ole pakko ryhtyä, mutta muut kyllä on tässä mukana…” Niin ärsyttävää! Hyvä että ymmärrät pitää omat rajasi! Ja toi ”what I can” on kyllä hyvä lause ihan kaikkien muistaa. <3

   Kivaa joulun odotusta teille sinne!

 3. Ninuskainen says:

  En kyllä tuosta kuvauksesta tunnista itseäni, mutta olen ollut omaehtoisesti työelämästä pois usemman kerran (tälläkin hetkellä) ja se on sellainen asia, josta en kaikille huutele, koska se tuntuu olevan muille ns. hot potato. Itse ajattelen myöskin, että elämä on tässä ja nyt ja aion nauttia siitä mieheni kanssa vaikka tällä yhteisellä vapaalla. Kun ei ole asuntovelkaa eikä lapsia, niin rahansa voi sijoittaa 100% itseensä, jos niin haluaa 🙂

  1. Se on Ninuskainen JUST näin! Jokainen on vastuussa vain omasta elämästään ja tekee itselle parhaat päätökset. Niitä ei tarvitse selitellä muille. Ihanaa yhteistä vapaata teille! <3

   1. Ninuskainen says:

    Kiitos <3 Ollaan nautittu kyllä 100% tästä ja katotaan millon raaskii mennä duuniin 😀

    1. Ihana kuulla! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.