Mietteitä Viiden vaatteen vuosi -haasteesta

tunnetila: pohdiskelu

Olen törmännyt alkuvuoden aikana somessa Viiden vaatteen vuosi -haasteeseen. Haaste käynnistettiin @planetaarinenvaatekaappi -tililtä, ja mukaan on lähtenyt moni kuluttamisen vähentämisestä innostunut tyyppi.

Haasteessa saa ostaa tämän vuoden aikana viisi vaatetta tai kenkäparia uutena. Alusvaatteita tai sukkia ei haasteessa lasketa mukaan. Myös kirppikseltä tehdyt löydöt ovat vuoden aikana sallittuja.

Mutta miksi juuri viisi vaatetta? Vaatteiden kulutukseen on tultava muutoksia, jotta ilmaston lämpeneminen pysähtyisi 1,5 asteeseen. Tutkimuksen mukaan viisi uutta vaatetta vuodessa on laskennallisesti se määrä, joka saisi nykyihmisen vaatteiden kulutuksen kestävämmälle tasolle.

takki Voglia*, huivi Marimekko, housut Samuji, laukku Celine, korvikset Kalevala Koru, sukat Johanna Gullichsen, kengät Pomar*

Olin itse totaalisessa ostolakossa vuoden 2018. En ostanut vuoden aikana mitään. En vaatteita, en sukkia, en astioita, en kynttilöitä, en tulitikkuja, en edes uutta hiusrenksua katkenneen tilalle. Koko vuoden ostamattomuus meni yllättävän helposti ja olin saavutuksestani tosi ylpeä. Kuulin tuon vuoden aikana kuitenkin yhden kommentin, joka vei hitusen iloa haasteesta.

Juttelin käynnissä olevasta haasteesta erään suomalaisen suunnittelijan kanssa. Muistan edelleen keskustelussa kuulemani sanat. Suunnittelija totesi minulle seuraavasti: ”Tosi hienoa että kuluttamista vähennetään ja ostoksia harkitaan. Harmi vain, että haasteisiin ottavat yleensä osaa vain ne, jotka jo muutenkin kuluttavat vastuullisesti. Monet ketjuliikkeistä vaatteensa ostavat eivät koskaan osallistu näihin talkoisiin. Mutta kun te, jotka suositte suomalaista ja mahdollistatte pienyrittäjien ja kivijalkaliikkeiden olemassa olon, olette ostolakossa, se on meille yrittäjille tosi iso juttu.”

En ollut ajatellut asiaa tuolta kantilta. Vaikka tiedän, etten voi pitää pystyssä kymmentä kivijalkaliikettä enkä ole yksin vastuussa pienyrittäjien työllistymisestä, niin ymmärrän silti heidän huolensa. Jos vaikka sata asiakasta osallistuu ostolakkoon ja lakkaa yhtäkkiä ostamasta mitään, voi se olla monille kova paikka. Etenkin tässä ajassa, kun jokainen yrittää toipua poikkeuksellisista vuosista, jokainen tehty myynti on tärkeä.

Totesin hetki sitten, että kuluttaminen on tällä hetkellä valtavan kompleksista. Jokaisella asialla on aina kaksi puolta. Jokaista valintaa tehdessä täytyy valita kahden ”pahan” väliltä. Ostaako vaatteita joita ilmankin pärjää, jotta pitää yllä markkinataloutta ja työllistää ihmisiä, vai yrittääkö olla vastuullinen kuluttaja eikä hanki mitään uutta?

Mitä mieltä Te olette Viiden vaatteen vuosi -haasteesta? Oma ostamiseni on nykyään niin maltillisella tasolla, etten koe tarpeelliseksi osallistua haasteeseen. Kuluttamisen vähentäminen ja järkeistäminen on kuitenkin tärkeää, joten jos tällaiset haasteet saavat ihmiset heräämään, niin silloin näille on varmasti paikkansa.

Oletteko joskus ottaneet osaa ostamattomuushaasteisiin tai olleet ostolakossa?

Kuvat: Anna-Maria / Secret wardrobe

18

(1) Kommentti

  1. […] brändiin, on ehkä pakko ostaa pikamuotia. Mietin tätä kirjoittaessani myös tätä Ninan kirjoitusta. Ehdottomuus ei taida olla tässäkään paras ratkaisu, mutta jonkinlainen ehdottomuus tai […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.