Konkursseista ja kulutustottumusten muutoksesta

tunnetila: pohdiskelu

Kirjoitin vuoden alussa ”Viiden vaatteen vuosi” -haasteesta ja pohdiskelin tuolloin, onko hyvää tarkoittavalla haasteella pelkästään hyvää tekeviä vaikutuksia. Toki suurin ekoteko mitä muodin osalta voi tehdä, on jättää jokainen uusi vaate ostamatta. Mutta mitä tapahtuu esimerkiksi kotimaisille pienille brändeille, jos ihmiset lakkaavat lähes kokonaan ostamasta vaatteita?

Kun olin itse vuoden ostolakossa, enkä ostanut tuona aikana edes uusia sukkia, sain silloin kommentin eräältä suomalaiselta vaatesuunnittelijalta. Hän totesi näin: ”Tosi hienoa että kuluttamista vähennetään ja ostoksia harkitaan. Harmi vain, että haasteisiin ottavat yleensä osaa vain ne, jotka jo muutenkin kuluttavat vastuullisesti. Monet ketjuliikkeistä vaatteensa ostavat eivät koskaan osallistu näihin talkoisiin. Mutta kun te, jotka suositte suomalaista ja mahdollistatte pienyrittäjien ja kivijalkaliikkeiden olemassa olon, olette ostolakossa, se on meille yrittäjille tosi iso juttu.”

pusero NAKOA, pellavahousut Nordic Tricot by Ivana Helsinki, tennarit Pomar*

En ole voinut olla ajattelematta noita sanoja kuluneen kesän aikana, kun huonot uutiset kotimaiselta vaaterintamalta ovat seuranneet toisiaan. Kashmirvaatteistaan tunnetuksi tullut Arela lopetti toimintansa ja niin teki myös ekologisia ja eettisesti tuotettuja vaatteita myynyt Nudge. Terhi Pölkki lopetti kivijalkaliikkeensä Uudenmaankadulta ja siirsi myyntinsä pääosin verkkoon.

Uhana sai pelastettua suhdanteitaan asiakkaittensa avulla ja niin teki myös MyssyfarmiPelastetaan Myssy” -kamppiksellaan. Niin ikää kotimaisella Hálolla on tällä hetkellä käynnissä #savehalo -kampanja.

On ihan hirvittävän surullista seurata vierestä, miten ihmisten unelmilta katkeavat siivet. Olen nähnyt  miten paljon ihmiset ovat tehneet töitä toteuttaakseen unelmiaan, ja nyt kaikki tehty työ valuu sormien välistä eikä itse voi tehdä muuta kuin toivoa parasta.

En tietenkään sano, että ”Viiden vaatteen vuosi” -haaste on aiheuttanut kotimaisten brändien ahdingon, mutta kuten Hálon Marta Valtovirta eräässä lukemassani haastattelussa (en valitettavasti löytänyt enää lähdettä) totesi, yksi syy heikentyneeseen tilanteeseen on ihmisten muuttunut ostokäyttäytyminen.

Inflaatio kurittaa kuluttajien kukkaroita ja rahan käytön suhteen ollaan nyt varovaisempia ja harkitsevampia. Tämä heijastaa suoraan hintavampiin investointeihin, kuten vaikkapa kotimaisten vaatteiden ostamiseen.

Itse olen tänä vuonna ostanut enemmän vaatteita kuin moneen vuoteen. Olemme menossa vasta elokuun alussa, ja olen ostanut tänä vuonna uutena jo 20 vaatetta, kaksi laukkua ja yhdet kotitossut. (Näiden lisäksi olen saanut yhteistyön tiimoilta kahdet kengät.)

Määrä kuulostaa aika paljolta, mutta moni ostoksistani on ollut enemmän tai vähemmän pakollisia. En esimerkiksi enää mahtunut juhlavaatteisiini parin vuoden sairastelun jälkeen, joten käytännössä minun oli pakko ostaa muutamia juhlavaatteita paikkaamaan tätä vajetta.

Pakko tosin myöntää, että kävin juhlavaateostoksilla Katri Niskasella, sekä Hálon ja Samujin Sample Saleissa, ja tein niin upeita löytöjä niin hyvään hintaan, että hankintojen määrä oli tarpeettoman suuri.

Uusia juhlaan sopivia vaatteita minulla on nyt yksi mekko, musta ja valkoinen toppi, silkki-pellava t-paita, pitkähihainen sifonkipusero, kaksi erilaista hametta ja satiinihousut. Hupsis! Mutta eipä siinä, näillä hankinnoilla pärjään taas monta vuotta kesät talvet. Ainakin silloin, jos vaatekokoni ei tästä muutu.

Millainen vuosi Teillä on tänä vuonna ollut vaatteiden tai asusteiden ostelun suhteen? Oletteko kiristäneet kukkaron nyörejä maailman tilanteen vuoksi vai oletteko hankkineet uutta mielen piristystä kotona kökötettyjen koronavuosien jälkimainingeissa?

8

(8) Kommentit

  1. Ajankohtainen aihe ja postaus, itselläni on ollut sama aihe mielessä ottaa esille. Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muuttunut, jonka lisäksi keskimääräinen summa mitä suomalainen käyttää (tai käytti ennen) vuodessa kenkiin ja vaatteisiin on todella pieni. Suomalaisten ostovoima ja tulevaisuus huolestuttaa, sillä ostovoima on huonontunut jo vuosien ajan ja nyt kaikki ”pakolliset” kulut ovat huomattavasti suuremmat kuin ennen eli käytännössä säästetään kaikesta, mikä ei ole välttämätöntä, että palkat / muut tulot riittää. :/

    Mukavaa, että otit aiheen esille, vaikka aihe on vakava!

    1. Kiitos Milla, kiva että kommentoit ja hyvä kuulla että olit miettinyt asiaa itsekin jo paljon. Aihe todellakin on vakava ja todella huolestuttava. Luin juuri FB:stä maailmanpolitiikkaa ja taloutta työnsä puolesta todella paljon seuraavan tuttavani postauksen, ja suurta lamaa siellä ennustettiin tulevaksi jo todella nopeasti. Ja kun kaikesta on jo nyt kiristetty, eikä puskuria löydy, niin lama saattaa olla vakavin vuosikymmeniin. Ei auta kuin toivoa parasta ja vaikuttaa niihin asioihin mihin voi. Vähissä nuo asiat on, mutta tärkeintä on, että tietää edes yrittäneensä.

  2. Hmm nyt kun mietin, en ole tainnut ostaa itselleni mitään vaatetta ennen kesää. Heinäkuussa ostin uuden uikkarin, vanha olikin syksyltä 2016 joten oli se sen näköinenkin että olis voinu ostaa jo vähän aikaisemmin xD Lapsille on tullut tehtyä enemmän vaateostoja, mutta ainoastaan talvella ostetut toppavermeet ja kesällä uusitut lenkkarit oli uudet. Meillä pyörii kivasti serkusten kesken vaatteet vuoroin joten ollaan säästetty isoraha lasten vaatteissa. Ompelukone olisi kiva, niin voisi paikata polvia tai ommella shortseiksi, kun reikäisten housujen tekstiilijäte vähän ahdistaa. Vaatekauppaan viety rikkinäisten vaatteiden pussi on helppo, mutta meneekö ne oikeasti uusiokäyttöön?

    1. Vau, kuluttamisesi kuulostaa Petra tosi hienolta ja hyvin ekologiselta! Vaatteiden saaminen lapsille serkuilta on ihan mahtavaa! Voi kunpa monilla muillakin olisi mahdollisuus samaan.

      Mä siirsin juuri ompelukoneen pöydälle valmiiksi, jotta siihen tarttuminen olisi helpompaa. Pari vaatetta jo korjasin, mutta lisäksi olisi ihana päästä ompelemaan jotain itselleen syksyksi. Kankaita minulla on jo vino pino odottamassa ompelemista. Aikaa ja viitseliäisyyttä itse tekeminen vaatii, mutta itsetehty vaate on kyllä tosi kiva palkinto kulutetusta ajasta.

      Myös minä vien rikkinäisiä ja kuluneita vaatteita kauppojen kierrätyspisteisiin. Toivon kovasti että ne päätyisivät sitä kautta oikeasti kiertoon, eivätkä päätyisi jätteeksi ulkomaisille kaatopaikoille. Se on ihan kamalaa, miten vaateteollisuus dumppaa jätteensä maailmalle. 🙁

  3. Ja Missä on noin ihanan värikäs paikka? Tosi hauska kontrasti näissä kuvissa sun selkeälinjaisesta asusta taustaan. 🙂

    1. Kiitos Petra! Tää paikka on Oulussa Pikisaaressa erään purettavan koulun pihalla. Oli pakko ottaa heti kuvia kun tuon paikan sattumalta huomasin. 🙂

  4. Ellamari says:

    Ostin uusia kesävaatteita, housut, puseron ja mekon sekä kahdet kengät. Kengät ovat ulkolaisten firmojen, kotimaisilta en löytänyt sopivan tyylisiä juhlakenkiä ja arkikenkiin sopivaa lestiä. Housut ovat kotimaisen firman, teetetty Euroopassa. Kotimaiset puserot ovat lyhythelmaisia, epämukavia käyttää. Mekkokin on jostain muualta. En aio ostaa kotimaisia itselle sopimattomia vaatteita. Ostan nykyään vähemmän siksi, että harkitsen tarkemmin, mikä sopii itselleni ja tulee käytetyksi. Haluan säästää luontoa. Ehkä monen vaateyrittäjän kannattaisi miettiä toista alaa elinkeinokseen, alaa, joka kuormittaisi vähemmän luontoa.

    1. Erinomainen kommentti Ellamari!! Mitään tuotetta ei kannata ostaa vain siksi, että se on joltain tietyltä brändiltä, kotimaista tai mitä ikinä, jos sitä ei tule käytettyä. Tuo on tosi hyvä muistaa! Harmi toki, ettei kotimaisilta brändeiltä löydy kaikkea mitä haluaisi, mutta toki se on ymmärrettävää. Tarkempi harkinta kaikkien hankintojen tekovaiheessa on myös todella tärkeää. Olet selvästi järkevä oman kulutuksesi kanssa.

      Luulen, että tulevaisuudessa alan vaihtajia tulee olemaan todella paljon. Maailma muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana. Toivottavasti muutosta olisi myös parempaan suuntaan eikä vain kaikkea kurjaa tapahtuisi. Tämän hetkiset skenaariot tulevasta (ilmastonmuutos, talous yms.) saavat välillä todella surullisiksi. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.