Rankka vuosi pian ohi – opin ainakin viisi tärkeää asiaa

tunnetila: helpotus

Kulunut vuosi on ollut aikamoinen. Kaikkea on ollut tosi paljon. Paljon töitä, paljon opiskeluja ja paljon harrastuksia. Toki iso osa asioista on ollut kivoja, kiinnostavia ja innostavia, ja siksi niitä on tullut taas hamstrattua vähän liikaakin.

Koko vuoden paletti olisi ehkä jopa toiminut sellaisenaan pitkän ja rennon kesäloman ansiosta, mutta sitten kun yhtälöön tulee lisäksi kaikkea suunnittelematonta, kuten vaikkapa viikkoja kestävät flunssat jotka lyövät kanveesiin, tai läheisen sairastuminen, joka vie myös itseltä yöunet, ruokahalun ja toimintakyvyn, niin silloin alkaa olla aika haastavaa saada kaikki ilmaan heitetyt pallot myös pysymään siellä.

Mutta kohta on tämä (työ)vuosi ohi. Hommat alkaa olla maalissa ja uskokaa tai älkää, sain myös opintoni Tampereen yliopistolla suoritettua! Kaikki tehtävät on palautettu ja kehittämistyö hyväksytty. Todistus suoritetusta kurssista on tuossa pöydällä, ja kurkkailen sitä aina töiden lomassa epäuskoisena hymyillen.

Vaikka välillä tuntui, että helpointa ja jopa järkevintä olisi jättää opinnot kesken, niin silti jostain löytyi se sisu ja aika, jolla puskin menemään. Ja näin jälkikäteen sitä on aina kiitollinen itselleen, ettei heikolla hetkellä antanut periksi. Toki keskenjättäminen ei olisi maailmaa kaatanut, ja joskus se on ainoa oikea vaihtoehto, mutta tällä kertaa jaksoin tehdä suoritukset loppuun ja olen siitä hyvin iloinen.

Alkavalle vuodelle minulla on (tietysti!) taas vaikka mitä suunnitelmia. Tällä kertaa noihin suunnitelmiin sisältyy kuitenkin kantavana ajatuksena lempeys ja hyvinvointi.

Huomasin nimittäin viime vuoden aikana seuraavaa, ja aion ottaa näistä opikseni:

  1. En halua nyt hetkeen sitoutua mihinkään koko kevään tai syksyn kestävään harrastukseen. Toisaalta viikoittaiset rutiinit, kuten harrastus joka tiistai-ilta, tuovat viikkoon mukavaa ryhtiä. Mutta silloin kun olet todella poikki, niin parasta on vain jäädä kotiin koko illaksi, eikä silloin ole hyvä murehtia ohi meneviä kurssikertoja.
  2. Jatkossa en ota harrastusta sunnuntai-iltaan. Tiedän, että moni rakastaa esim. sunnuntai-illan treenejä. Niistä saa hyvää puhtia alkavaan viikkoon. Itse huomasin tänä syksynä sunnuntai-iltaisin baletissa käydessäni, että sunnuntai-ilta on minulla ilta, jonka haluan käyttää palautumiseen. Haluan vain olla ilman aikatauluja ja nollata ajatuksia, jotta jaksan aloittaa maanantain levänneenä.
  3. En enää osta harrastuksiin kuukausikortteja, vaan siirryn 5 tai 10 kerran kortteihin. Yleensä kuukausikortti on toiminut minulle hyvänä tekemisen buustaajana. Tulee helpommin käytyä vaikkapa salilla monta kertaa viikossa, kun kerran maksaa kuukausimaksua. Nyt huomasin kuitenkin, että kun kuormitus oli jo muutenkin suuri, kuukausikortti tuntui ainoastaan ahdistavalta pakolta. Treeneissä oli PAKKO käydä, vaikka jo pelkkä suihkussa käynti olisi tuntunut liian suurelta ponnistukselta siihen hetkeen. Plus vielä se, että harmittaa  aina ihan vietävästi kun on maksanut esim. satasen jonkun harrastuksen kuukausikortista, ja kolmen kerran jälkeen iskee flunssa, joka kestää neljä viikkoa. Huh hah hei, sinne meni satanen!
  4. Aina ei ole pakko kehittää itseään, joskus voi vain olla. Tulevana vuonna en aloita uusia opintoja. Jos jaksan, niin voin vielä viimeistellä tämän vuoden opintoihin liittyvää kehitystyötä (opinto-oikeus on heinäkuun loppuun asti), mutta jos ei huvita, niin jätän sen tekemättä. Työ on kuitenkin jo hyväksytty ja kurssi suoritettu, se on tärkeintä.

Viides ja samalla tärkein oppi on se, että elämää ei voi eikä kannata suunnitella niin, ettei siinä ole tilaa muuttujille.

Toki rutiinit ja niistä kiinni pitäminen on tärkeää ja auttaa ihmistä pysymään kiinni elämän syrjässä, mutta silloin kun jotain oikeasti isoa ja elämää mullistavaa tapahtuu, kaikki muu on toissijaista. On hetkiä, kun ympärillä olevilla asioilla tai kalenterilla ei ole mitään väliä. Silloin on hyvä jos pystyy siirtämään suunnitelmat syrjään ja pystyy antamaan tilaa olennaiselle. Noissa hetkissä huomaa sen, mikä on itselle oikeasti tärkeää.

OIKEIN RAUHALLISTA JOULUA JA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA TEILLE KAIKILLE!

KIITOS ETTÄ OLETTE!

Kuvat: Iina / moumou.fi

17

(6) Kommentit

  1. Tarja says:

    Niin viisaita ja hyviä oppeja – allekirjoitan niistä jokaisen. Kun mielessä on liikaa, silloin hauskakin tekeminen, kuten harrastukset, eivät enää toimi palauttavasti, vaan kuormittavasti. Olen huomannut ihan saman ja vaikka tänä syksynä on omatunto välillä soimannut, kun en ole jaksanut lähteä edes kävelylenkille, niin olen antanut itselleni periksi ja vain levännyt ja nollannut. Itsensä kuunteleminen on taito sekin! Harrastusten aika ja riittävä energia niihin tulee vielä.

    Toivon sinulle levollista joulun aikaa ja ihanaa ja omannäköistä uutta vuotta! <3

    1. Ah, lepääminen ja nollaaminen kuulostavat just hyvältä tekemiseltä silloin, kun olo on kuormittunut. Kyllä niitä aikoja aktiiviselle tekemiselle tulee taas, ja silloin niitä hetkiä osaa arvostaa kaksin verroin!

      Samoin toivon Tarja sinulle oikein ihanaa ja mukavan leppoisaa joulun aikaa, ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle! <3 Olen kiitollinen sinusta ja tästä yhteisestä matkasta, jota ollaan kuljettu jo yli vuosikymmen! <3

      1. Tarja says:

        Nina, olet ihana ja tärkeä! <3 Onneksi aloitit joskus bloggaamisen ja minä olin riittävän moderni aloittamaan blogien lukemisen 🙂

        1. Mehän ollaan Tarja suorastaan edelläkävijöitä! <3

  2. Ehei, sunnuntai-iltana minusta ei ole mihinkään. Haluan vetäytyä omiin oloihini ja vain olla.

    Kuukausikortti ei omalla kohdallani toiminut kunnolla juuri koskaan. Se on kuin nakutettu: jos yritän sitoutua johonkin, niin sairastun, töissä tulee mieletön kiire tai pidempi matka jonnekin.

    Onnea sinulle vuoteen 2024!

    1. Voi että, sinulla on ihan samat kokemukset kuukausikorteista kuin minulla! Miten sitä aina tuleekin kipeäksi heti kun on saanut kuukausikortin ostettua?!

      Hyvää uutta vuotta ja onnea myös sinulle Nadine! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.