Life hacks – pieniä vinkkejä sujuvampaan arkeen, osa 1

tunnetila: hauskuus

Olen taas muistanut, miksi aloitin blogini kirjoittamisen. Halusin kirjoittaa kotimaisista brändeistä ja ylistää suomalaista osaamista, mutta intohimonani oli myös jakaa kaikenlaisia vinkkejä vaatehuollosta hyvään ripsiväriin.

Tämä vuosi käynnistyy nyt samalla teemalla kuin blogini ensimmäinen vuosi, vuosi 2008. Pistän siis jakoon pieniä arjen vinkkejä, jotka olen vuosien saatossa hyviksi havainnut. Tässä pari niistä, olkaa hyvät!

Kastelen kukat vedenkeittimeen jääneellä vedellä

Lapsuudenkodissani (omakotitalo) kukat kasteltiin pääosin sadevedellä. Sateella vettä kerättiin rännien alla oleviin suuriin saaveihin, ja näistä saaveista haettiin kasteluvesi kukille. Ensimmäisessä omassa asunnossani (kerrostalo) havahduin asiaan: mistä saan kerrostalossa kukille kasteluvettä? Täytyykö kukat kastella kraanavedellä? Afrikan köyhissä osissa juomavettä haetaan likaisista lätäköistä, ja meillä Suomessa käytetään maailman puhtainta vettä kukkien kasteluun. Olin järkyttynyt!

Kehittelin sitten oman tavan kukkien kasteluveden saamiseen. Juon teetä useita kertoja päivässä, enkä koskaan onnistu keittämään tismalleen oikeaa määrää vettä. Niinpä otan teekuppiin/-pannuun tarvittavan määrän keitettyä vettä, ja lopun veden jätän jäähtymään vedenkeittimeen. Kun vesi on jäähtynyt, kaadan teeveden keitosta yli jääneen veden kastelukannuun.

Näin kastelukannussa on jatkuvasti vettä, eikä kraanasta tarvitse laskea vettä pelkästään kukkien kasteluun litroittain. Tiedän, että moni keittää samaa vettä teetä varten useaan kertaan, mutta esim. täällä teeasiantuntija kertoo, miksi niin ei kannattaisi tehdä.

Eli kertaalleen keitetty vesi hyötykäyttöön kukkien kasteluun, ei uudelleen keittämiseen tai lavuaarista alas!

Ostan vain isompia lämpökynttilöitä

Oletteko huomanneet, että perinteisiä lämpökynttilöitä eli arkikielisemmin tuikkuja myydään kahta kokoa? Tuikkujen halkaisija on sama, mutta niiden korkeus on eri. Matalammat, ne yleisemmin kaupoista löytyvät tuikut, palavat 4h. Hieman korkeammat tuikut taas palavat tuplasti pidempään. Jätettä niistä tulee kuitenkin lähes saman verran, eli molemmista jää jäljelle pieni metallinen tai muovinen kippo.

Omat lempparini, 8h palavat lämpökynttilät olen löytänyt Tokmannin valikoimasta. Kynttilöillä on Joutsenmerkki (Pohjoismainen ympäristömerkki) ja ne on valmistettu 100% rypsiöljystä.

Olemassa on myös irtotuikkuja uudelleen käytettävissä lasikipoissa, ja niistä kirjoitinkin jokunen vuosi sitten blogissani. Käytin irtotuikkuja useamman vuoden ajan, mutta kun moneen kertaan lisää kynttilöitä hakiessani tuotteet oli myyty loppuun, kyllästyin niiden metsästämiseen.

Helppous ja nopeus on monissa asioissa itselleni valttia. En jaksa (enkä ehdi) hakea tuotteita ympäri kaupunkia ja palata kotiin tyhjin käsin. Huippua kuitenkin, että irtotuikut ovat tavoittaneet niin suuren suosion, että ne myydään usein loppuun!

Siinäpä kaksi ensimmäistä pientä vinkkiä, joita käytän arjessani joka päivä. Oliko vinkit Teillä jo käytössä, vai oliko näistä Teille jotain hyötyä?

Pyysin miestäni ottamaan näitä kuvia blogipostausta varten. ”Näissä kuvissa pääasiassa on tuo tuikku ja tuo vesi täällä kastelukannun sisällä.” ”Öööö, okei…. On sulla tuoreita aiheita!” Erittäin aiheellinen ja hyvä kommentti. Olin tikahtua nauruun! Kuka oikeasti kirjoittaa postauksen kukkienkasteluvedestä?! Apua!

Siispä kiitos ja anteeksi jokaiselle blogini lukijalle. Tätä tämä nyt taas on, kun intoa piisaa enemmän kuin älyä, ja jotenkin kaipaan sitä bloggaamisen alkuaikojen kotikutoista fiilistä!

13

(8) Kommentit

 1. Emilia says:

  Näähän oli todella hyviä vinkkejä! ?? En oikeasti ole tullut ajatelleeksi, että tuon vedenkeittimen veden voisi hyödyntää noin ? Tänne ainakin vinkit tulivat ihan tarpeeseen ?

  1. Jee! Ihana että vinkeistä oli sinulle iloa! <3 Jokainen hyödyksi käytetty vesitippa on aina kotiin päin. 🙂

 2. Tällaiset arkiset jutut ovat kivoja ja arvossaan etenkin tällaisina aikoina, kun pienistäkin asioista etsitään iloa.

  Sadadevestä tuli mieleen kun aikoinaan minulla oli valtava, kämmenenkokoinen hevosenpuremasta tullut haava, johon nidottiin irronnut pala sairaalassa kiinni. Kotihoitona oli laskea vettä hitaasti paranevalle haavalle päivittäin. Se ei silti lähtenyt paranemaan kiinni. Karkasin mökille viikonlopuksi, vaikka lääkäri sanoi, että pitäisi olla juoksevan veden ääressä. Keittelin siellä sadevesisaavista vettä ja valelin sillä haavaa. Kas kummaa, sillä haava lähti paranemaan hyvin. Joku taika siinä oli, vaikka Helsingin juomavesikin taitaa olla Euroopan, jollei maailman puhtainta kraanavettä.

  1. Huh huh! Jestas miten kamalalta kuulostaa tuo hevosenpurema ja irronneen palan nitominen takaisin kiinni. Uuuuuh! :O Onneksi sadevesi auttoi, ja haavasi parani hyvin. Myönnän kyllä, että en ehkä olisi itse uskaltanut lähteä tuollaisen haavan kanssa mökille. Mutta se kyllä kannatti! 😀

   Ja kiva kuulla, että tällaiset pienet arkiset asiat on kivoja!

 3. Tarja says:

  Miehesi kommentit 😀 😀 Olet ihana just sen takia, että kirjoitat tällaisista asioista! <3
  Itsekin olen tykästynyt noihin kauemmin palaviin tuikkuihin, mutta en ole jaksanut niitä metsästää, kun ei ole helpolla löytynyt. Ennen ostin niitä Stockmannilta, mutta sitähän ei täällä enää ole. Tokmannilta en ole hoksannut katsoakaan, pitääpä muistaa.

  Levollista ja palauttavaa viikonloppua sinulle Nina! <3

  1. Heh! Olisit nähnyt mieheni ilmeen kun kerroin postauksen aiheen olevan kastelukannun vesi. 😀 😀 😀 Toivottavasti löydät korkeampia tuikkuja jostain, vaikka sitten Tokmannilta. Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin Tarja! <3

 4. saraj says:

  Mistä tuo kivannäköinen kastelukannu on?

  1. Kastelukannu on kotimaisen Muurlan valmistama. Tykkään tosi paljon! Tilasin Muurlan verkkokaupasta. https://www.muurla.com/product/390/kastelukannu-13-l

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.