Naposteluominaisuus check – geenitestin tulokset on täällä!

*Kaupallinen yhteistyö Evogenom*

tunnetila: kiinnostus

Evogenom geenitesti

Helmikuun puolivälissä mietin blogissa voinko syyttää alituiseen kolottavasta herkkuhampaastani geenejäni. Tein silloin Evogenomin Sport-geenitestin, ja toivoin saavani vastauksen sitä kautta.

Testitulokseni ovat nyt täällä! Testi oli monilta osin niin totta, että nauroin ääneen vastauksia lukiessani. Omien epäilyjen vahvistamisen lisäksi sain testistä todella paljon kiinnostavaa uutta tietoa itsestäni.

Evogenomilta muistutetaan, että heidän tarkoituksenaan on edistää terveyttä ja hyvinvointia genetiikan avulla. Analyysi ei ole lääketieteellinen diagnoosi, vaan kartoitus geneettisistä vahvuuksista sekä ominaisuuksista.

Seuraavassa muutamia faktoja minusta geeniperimäni perusteella, olkaa hyvät!

Geenieni johdosta makeanhimoni EI ole erityisen korostunut, mutta perintötekijäni kehottavat minua napostelemaan runsaasti välipaloja silloinkin, kun sille ei ole varsinaista tarvetta. Perimäni puolesta saan syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää. Siksipä syön keskivertoa enemmän, jotta saavuttaisin sen saman mielihyvän määrän, mitä muut saavat vähemmällä syömisellä.

Myönnän, että yllä mainittu ei kuulosta kovin hyvältä kombolta, mutta kuulostaa juuri siltä, millainen ruokailija olen. Minulla on lähes koko ajan nälkä, tai ainakin tekee mieli syödä jotain! Olen ajatellut, että olen oppinut jatkuvan näläntunteen ja napostelun kotoa, mutta pelkästään oppimisen kautta tuo ei ole minulle tullut. Napostelu on minulla geeneissä asti. 

Minulla ei ole geeneissä painonnousua hillitsevää tekijää, joten jos syön mieleni mukaan, painoni alkaa nousta. Minulla on testin mukaan lievästi kohonnut perinnöllinen alttius painonnousulle.

Jos haluaisin laihduttaa oikein, en tavalla, joka kuihduttaa myös lihakset, minun täytyisi syödä runsaasti kuituja (vähintään 30g päivässä), paljon rasvaa (40% päivittäisestä energiansaannista) ja vähintään 140g hitaita hiilihydraatteja/pvä. Proteiinia ruokavaliossani tulisi olla saamastani kokonaisenergiasta enintään 15%.

Olisi tosi kiinnostavaa kokeilla juuri minulle ”täydellistä” ruokavaliota muutenkin, ei vain laihduttamistarkoituksessa. Jos koostaisin ruoka-annokseni yllä mainitulla tavalla, voisi olo keventyä ilman laihduttamistakin. Ja niin, myös sen napostelun voisi kyllä lopettaa…

Evogenom geenitestiEvogenom geenitesti

Mutta sitten siihen geenitestin osioon, joka kiinnostaa minua todellisuudessa laihduttamista enemmän, eli minulle oikeanlaiseen liikuntaan, unen tarpeeseen ja stressin sietokykyyn!

Muistatte varmaan kun mietin, miksi yhteisellä juoksulenkillä mieheni syke ei juuri nouse ja itse olen äärirajoilla juoksulenkistä hänen kanssaan. Tämä johtuu siitä, että geenitestin mukaan ”Molemmat alleelisi (suorituskykyyn liittyen) ovat räjähtävää voimaa tuottavia ja suorituskykysi on tältä osin painottunut nopeusvoimaan. Lihaskudoksesi perinnöllinen rakenne on painottunut nopean lihaskudoksen suuntaan. Nopeusvoiman perinnöllinen kapasiteettisi on hieman keskivertoa parempi.”

Eli juuri kuten arvelinkin, kehoni on tehty pikamatkoille ja salitreenaukseen, ei hitaille pitkän matkan juoksulenkeille kuten miehelläni. (Myös mieheni osti itselleen Evogenomin geenitestin, ja monessa kohtaa juuri näissä liikuntaan liittyvissä kysymyksissä vastaukset olivat hänellä täysin päinvastaiset kuin minulla.) Positiivista kuitenkin oli se, että testin mukaan ”perinnöllinen hapenkäyttötehosi kestävyysliikunnan aikana on keskivertoa korkeampi”. Jes! Olin todella yllättynyt tästä tuloksesta!

Olen aina luullut, että hapenottokykyni on todella surkea. Mutta sitten taas seuraavassa kohdassa tuli selitys kaikelle, eli ”nämä perinnölliset ominaisuutesi kasvattavat kestävyyskuntoasi hieman keskivertoa hitaammin”. Eli vaikka soluissani on räjähtävä voimaa ja nopeutta, niin voisin silti kehittyä vaikkapa juoksussa, kunhan vain malttaisin treenata pidempään. Tämä oli aivan mahtava uutinen! Olen aina tehnyt sen virheen, että lopetan juoksutreenit lyhyeen kun tuntuu etten kehity juoksemisessa ollenkaan.

Testituloksista selvisi myös, että lihakseni voivat vaurioitua treenissä hieman keskimääräistä helpommin, ja että palautumisprosessini treenin jälkeen on huomattavasti keskivertoa hitaampaa. Myös lihakseni ovat treenin jälkeen keskivertoa enemmän kipeät. Buu, näistä tuloksista en tykkää yhtään, mutta juuri siksi nämä on erittäin hyvä tietää!

Perinnöllinen unentarpeeni on samankaltainen kuin väestöllä keskimäärin. Tarvitsen siis unta yleisten suositusten verran, eli 7-9 tuntia vuorokaudessa. Olen aamuvirkku ja toimeliaimmillani aamupäivästä. Illalla nukahdan helposti ja nukun hiukan pidempään kuin väestön keskiarvo.

En ala avaamaan kaikkia testin osia, ette varmasti jaksaisi lukea niitä, mutta muutaman jutun haluan jakaa vielä jotta näette, mitä kaikkea testistä saa selville. Esimerkiksi sen, että hajuaistini on geenitestin mukaan keskimääräistä parempi, ja happamat maut maistan hieman keskimääräistä huonommin.

Dopamiinitasoni taas ovat hieman korkeammalla kuin keskiverrolla ihmisellä. Siksi stressi voi vaikuttaa suorituskykyyni haitallisesti. Jos taas pystyn toimimaan stressittömässä ympäristössä, henkinen suorituskykyni voi puolestaan olla parempi kuin keskiverrolla ihmisellä. Ei ihmekään että rakastan olla etätöissä kotona, ja avokonttorissa taas tuntuu etten saa happea, kun kaikki häly ympärillä ahdistaa välillä niin paljon.

Näiden tietojen lisäksi sain vastauksen yhtään tärkeään kysymykseen, joka on mietityttänyt minua jo vuosia: suhteeni kofeiiniin. En juonut kahvia pariinkymmeneen vuoteen, sillä aloin parin kahvikupillisen jälkeen käydä aivan ylikierroksilla. Sydän hakkasi, kädet tärisi, enkä saanut nukuttua. Tykkään kuitenkin kahvista, ja olen nykyään alkanut silloin tällöin juomaan espressoshotteja.

Tämän lisäksi rakastan Earl Grey teetä, ja juon sitä päivässä monta kupillista. Viime syksynä huomasin kuitenkin saavani samanlaisia unettomuusoireita myös teestä. Töissä oli stressi, ja rakastamani tee vei minulta yöunet. Vaihdoin teeni kofeiinittomaan, ja parin viikon päästä oloni oli todella paljon rauhallisempi kuin normaalia mustaa teetä juodessa.

Geenitestini kertoi minulle, että kofeiinin poistuminen elimistöstäsi on sinulla hitaampaa, kuin väestöllä keskimäärin. Kofeiini vaikuttaa siis elimistössäsi tavanomaista kauemmin. Näiden perintötekijöidesi perusteella kofeiini ei kuitenkaan lisää ahdistuneisuuden tunnettasi keskivertoa enempää.

Ihan ÄLYTTÖMÄN MIELENKIINTOISTA!!! Luimme mieheni kanssa tuloksiamme innoissamme ja vertailimme niitä. Molemmat kyllä tunnistimme itsemme tuloksista, ja myös uusia juttuja selvisi paljon. Suosittelen Evogenomin geenitestiä ihan jokaiselle, joka haluaa tietää, miksi keho toimii joissain tilanteissa kuten toimii.

Jos haluat selvittää oman geeniperimäsi, niin nyt voit tehdä sen erikoishintaan, yli sadan euron alennuksella! Evogenom haluaa nimittäin tarjota Tunnetilan lukijoille alennuksen heidän Sport-geenitestistään. Koodilla NINASPORT saat testin hintaan 190 eur (norm. 295€)! Alennus on voimassa 11.4. asti.

Kuvat minusta Iina / MouMou

8

(7) Kommentit

 1. Mielenkiintoisia tuloksia, omiinikin olen palannut useamman kerran. Sain ruokaa koskien saman tuloksen; perimäni puolesta saan syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää! Itse koen saavani siitä ehkä enemmän mielihyvää ja siksi tekisi mieli syödä enemmän! Stressistäkin sain saman tuloksen. Pieni, hallittavissa oleva stressi sopii, mutta tämän talven monelta suunnalta tulleet stressitekijät töissä olivat vähän liikaa.

  1. Niin kiinnostavaa kuulla myös muiden tuloksista! Ja hauska kuulla, että ollaan vähän samanlaisia. ?

   Tämä testi on kyllä sellainen, että näihin tuloksiin tulee varmasti palattua monia kertoja. Niin paljon infoa, jota ei edes kerralla luettuna voi käsitellä.

   Olen kyllä tästä tosi innoissani! Seuraavaksi haaveilen geenitestistä, josta selviäisi mistä geeniperimäni ja sukuni juuret ovat lähtöisin. ?

 2. Hitsi, näitä sun tuloksia oli kiinnostava lukea, kun ollaan tunnettu niin kauan. Selkeästi tunnistin ”ninamaisia” asioita! ?

  1. Ihana kommentti! Tulokset oli kyllä ”mun näköisiä”, mutta kivasti tuli myös uutta tietoa jota olen jo nyt ehtinyt hyödyntää.

 3. Johanna says:

  Olipa kiinnostavia juttuja! Minua kiinnostaisi hankkia se My Heritage -geenitesti, josta selviäisi mistä geenini ovat kotoisin.

  1. Sama juttu! Sukututkimus on kiinnostanut minua aina, ja olenkin katsonut suurella mielenkiinnolla Maikkarin Sukuni salat ohjelmaa. Ihan superkiinnostavaa!!!

 4. […] vuonna on kuitenkin toisin! Sain nimittäin jokin aika sitten Evogenomin Sport-geenitestin tulokset*. (Geenitesti tehty blogiyhteistyön merkeissä.) Geenitestin mukaan perinnöllinen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.