50-luvun asunnon lattiaremontti

tunnetila: tyytyväisyys

Oulun asuntomme remppahommat ovat taas ajankohtaisia, joten ajattelin kertoa nyt muutaman sanan edellisestä urakastamme, eli asunnon lattiaremontista.

50-luvulla rakennettu kerrostalokaksiomme oli ostettaessa lähes alkuperäisessä kunnossa, eikä kylppäri- ja wc-remonttien lisäksi juuri muita remontteja oltu tehty. Lattioilla komeili erilaisia muovimattoja, joka huoneessa omanlaisensa. Asunnon lattia oli kuin tilkkutäkki, joka oli nähnyt parhaat päivänsä noin 30 vuotta sitten. Tiesimme heti asunnon nähtyämme, että haluamme sinne ajan henkeä kunnioittavan tammiparketin.

Halusin ehdottomasti parketin kotimaiselta toimittajalta, joten päädyimme selailemaan Timberwisen ja Parlan valikoimia. Timberwisen valikoimasta löytyneet leveät lankut henkivät ylellisyyttä ja niillä olisi saanut tuotua asuntoon ripauksen luksusta. Asuntomme on kuitenkin ”tavallisessa” 50-luvun kerrostalossa, joten lopulta päätimme valita parketin, joka on siisti ja hillitty, sävyltään hieman 50-luvun mukainen, mutta samalla myös ajaton ja hyvin simppeli.

Toivoimme lattiasta mahdollisimman käsittelemätöntä ja pallottelimmekin pitkään muutaman eri lattian välillä. Lopullisen ratkaisun puolestamme teki asunnosta löytynyt asbesti, joka söi lattiabudjettimme kokonaan.

Luulin jo hetken, että joudumme luopumaan kotimaisuudesta ja/tai parketista, mutta kuinka ollakaan, satuimme löytämään Parla Outletista juuri toivomaamme Tammi Nature -parkettia murto-osalla sen normaalista hinnasta!

En voi edes kuvailla sitä ilon määrää minkä koin, kun sain Parlalle lähettämääni tiedustelusähköpostiin vastauksen ”Kyllä, meillä on juuri tuota parkettia Outletissa tarpeisiinne riittävä määrä!” Lattiassamme yhdistyy nyt siis ihan kaikki ne arvot, joiden puolesta aina puhun: kotimaisuus, laatu ja ekologisuus. On ihan paras tunne kun tietää, että on saanut otettua käyttöön jossain toisaalla hävikiksi jäänyttä tuotetta!

Mieheni asensi parketin itse, apulaisena hääri hänen isänsä. Vaikka olin maalaushommissa toisessa huoneessa, niin en voinut olla kuulematta työn touhusta tämän tästä ilmoille kajahtaneita lauseita. ”Miten tämä voikin olla näin helppo ja mutkaton asentaa?! Lattiahan valmistuu käden käänteessä!”

Itse en näistä asennushommista juuri mitään ymmärrä, mutta kun mieheni (ennenkin lattioita asentaneena) systeemiä niin kehui, niin mainittakoon tässä, että tammiparketimme on siis varustettu 5G-lukkoponttimekanismilla, ja se asennettiin ns. uivaksi lattiaksi. Parkettilautojen lukkopontin profiilimekanismi on suunniteltu niin, että se asennettaessa ohjaa parkettilaudan paikoilleen. Naps vaan! Tuota ominaisuutta hehkutettiin koko lattiarempan ajan valtavasti.

Parketin alle asennettiin Parla-parketinalusmateriaali* (tuotteesta saatu pieni alennus), joka toimii askeläänen eristäjänä ja samalla kosteussuojana. Alusmateriaali koostuu polyeteenisolumuovista ja polyeteenikalvosta. Polyeteenikalvo toimii kosteussuojana, yleensä muuta kosteussuojaa ei tarvita. Parla-lautaparketti ja -alusmateriaali yhdessä käytettynä täyttävät ääneneristykseltä vaaditut kriteerit. Ääneneristävyyteen vaikuttaa oleellisesti toki myös asunnon välipohjarakenne.

Äänieristyksestä puheen ollen. Törmäsimme remontin aikana yläkerran naapuriimme, joka kyseli ihmeissään: ”Teettekö te täällä remonttia? En ole kuullut mitään!” Olin pudota hämmästyksestä polvilleni. Olen tuntenut valtavan huonoa omatuntoa siitä melusta mikä naapureille on aiheutunut, kun asunnossa on mm. kaadettu kaksi seinää.

Oli kyllä todella hyvä uutinen, että olemme onnistuneet ostamaan asunnon talosta, jonka äänieristys toimii noin hienosti! Tai sitten meillä vain sattuu olemaan huonokuuloinen naapuri… Noh, molempi parempi, ainakin näin remontin aikaan!

9

(4) Kommentit

  1. Hyvältä näyttää! Remonteissa ei kai ikinä voi välttyä yllätyksiltä.

    1. Kiitos Tuuli! Ja voi kyllä, yllätyksiltä ei vaan taida voida remontissa välttyä. Etenkin silloin, kun ajatuksissa on kansi sanaa ”nopeasti ja edullisesti”, niin etenkin silloin joku menee varmasti pieleen! 😀 😀

  2. […] urakka mikä lomalle on tänä kesänä asetettu, on Oulun asunnon saaminen valmiiksi. Mieheni on ollut asunnolla isänsä kanssa nyt muutaman päivän sillä aikaa, […]

  3. […] Laitoimme asunnon totaalisen uusiksi. Purimme mm. vanhan keittiön kokonaan ja vaihdoimme sen uuteen. Korvasimme myös vanhan lattian, jokaisessa huoneessa oli aikaisemmin erilainen muovimatto, Parlan tammiparketilla. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.