Vehnätön kuukausi, viikko 4

tunnetila: testaus

breakfast 010314 vaaka

Jee, maaliskuun ensimmäinen päivä! Vehnätön helmikuu on ohi ja on yhteenvedon aika.

Yksinkertaistettuna voisi sanoa että vehnättömyydestä ei ollut minulle mitään hyötyä. Nilkassa oleva pieni ”testi-ihottuma” (pieni ihottumaläiskä joka tulee joka talvi pakkasten saapuessa samaan paikkaan ja katoaa keväällä pois) on edelleen paikallaan ja niveliä särkee samaan malliin kuin ennenkin. Söin koko kuukauden ihan liian vähän ja minulla oli jatkuvasti nälkä. Nälkäisenä olisin erilaisissa blogitilaisuuksissa tarttunut mieluusti tarjolla olleisiin herkullisiin täytettyihin kokojyväsämpylöihin ja jogurtteihin joissa oli päällä mysliä, mutta jouduin skippaamaan nuo terveellisemmät tarjoilut ja napsin nälkääni kuusi vehnätöntä macarons-leivosta ja palan raakasuklaakakkua.

Oloni ei ollut (ensimmäistä viikkoa lukuunottamatta) yhtään tavallista energisempi ja vatsa turpoili silloin kun halusi, söin oikeastaan mitä tahansa. Kävin äsken vaa’alla, ja totesin numeroina sen, minkä olin jo tuntenut vaatteista. Painoni nousi tämän kokeilun aikana puolitoista kiloa sillä söin herkkuja ihan valtavasti.

breakfast 010314 iso breakfast 010314 close

Hyviä puolia testikuukaudessa oli se, että pääsin eroon joulunjälkeisestä suklaakierteestä. Söin niin paljon kaikkea muuta makeaa että suklaata ei tehnyt (eikä tee) enää siihen päälle mieli. Löysin myös monia uusia juttuja jotka jäävät varmasti ruokavalioon, esimerkiksi Semperin spagetti ja Alpron mansikka-raparperi jogurttijuoma sekä A’la Econ papupastat, tai kivoina naposteltavina kuluneen kuukauden ajan toimineet Riggsin luomuriisikakut ja Le Pain des Flowersin luomu tattari näkkileipä.

Opin kuukauden aikana myös olemaan todella kiitollinen siitä, että pystyn syömään vehnää ja muitakin kotimaisia viljoja. Nykypäivänä allergioita ja muita yliherkkyyksiä on niin paljon että tunnen olevani hyvin onnekas kun voi syödä lähes mitä tahansa ja se mitä en syö on ainoastaan oma valinta. Pienellä präntillä ruokapakkausten kylkiin painettuja ainesosia tihrustaessa ja ruokakaupassa aikaa tuplasti tavallista pidempään viettäessä ymmärsi, miten paljon perehtymistä ja vaivaa tietyn ruokavalion noudattaminen vaatii. Nostan hattuani etenkin perheenäideille jotka pyörittävät perheen arkea allergisten lasten kanssa ja kokkailevat pahimmassa tapauksessa monta eri ruokaa jokaiselle aterialle.

breakfast 010314 vaaka2

Minun olooni vehnättömyys ei ainakaan kuukaudessa vaikuttanut millään tavalla joten palaan nyt takaisin siihen miten ennen söin. Katsotaan huomaanko olossani muutosta kun palaan vanhaan. Toki ruokavalioni muuttuu nyt ehkä hieman terveellisemmäksi monien uusien ruoka-ainelöytöjen myötä, mutta pikku ripaus vehnää siellä tai täällä ei (toivottavasti) enää haittaa. Voi helpotuksen huokaus!

Iso kiitos Teille kaikille tsempistä, ruoka- ja ravintolavinkeistä sekä kaikesta muusta tiedosta jota minulle vehnättömän kuukauden aikana jaoitte. Sain Teiltä paljon apua ja ilman vinkkejänne moni hyvä juttu olisi jäänyt löytymättä. Kiitos siis kaikille! Nyt ajattelin keittää itselleni vähän aamupuuroa* ja sen jälkeen ryhdyn selailemaan Safkaa2 -kirjaa* josta ajattelin tänään kokkailla jotain oikein hyvää. Ja tällä kertaa on ihan sama onko ohjeessa vehnäjauhoja vai ei. Hurraa!

* saatu blogin kautta 

0

(6) Kommentit

 1. Anumaaria says:

  Voi Nina! Mistä tämä ihana pikkupöytä on kotoisin?
  Tervetuloa takaisin vehnäilijöihin. 😉

  1. Kiitos Anumaaria! Tänä aamuna kun olisin voinut syödä ihan mitä tahansa mussutin edelleen tattarinäkkäreitä. 🙂 Ne vaan on niin hyviä. 🙂

   Tuo pikkupöytä on mummoni vanha. Tykkään siitä paljon ihan sen ulkonäön ja sirouden vuoksi, mutta tunnearvo edesmenneen mummoni huonekalusta tuo siihen vielä valtavasti lisää arvoa. Eli tuo on hyvin vanha pöytä/lehtiteline, alkuperästä ei ole tietoa.

 2. CurryKaneli says:

  Täytyy tunnustaa, että päätin aloittaa sun blogista saamasta ideasta vehnättömän elämän toistaiseksi. Isälläni on keliakia ja vaikka minulla ei ole sitä todettu, niin ajattelin, että kokeilen. Lähinnä sen vuoksi, että vatsani välillä turpoilee ja on ajoittain ongelmallinen. No olen ollut vasta pari viikkoa täysin vehnättömällä dieetillä ja sen verran voin sanoa, että ainakin kaupassa käynti vie aikaa ja kalliimmaksi tulee. Toisaalta nyt on pari viikkoa vatsa ollut turpoamatta, joten ehkä kannatta jatkaa.

  1. Hei vau, jos turvotuksesi on jo parissa viikossa lakannut tuo vehnättömyys taitaa olla sinulle aika hyvä juttu. Minä vaan lihoin kaikkine herkkuineni joten maha on entistä pulleampi tämän kokeilun jälkeen. 😀 😀

   Luulen että minulle maitotuotteiden liikakäyttö on se pahempi kuin tuo vehnä, joten testailen nyt rauhassa sitä puolta kun pystyn taas syömään vehnää.

   Kalliiksi tuo kuuri kyllä tulee, mutta jos turvotus lakkaa on se sen arvoista. Tsemppiä sinulle! Löysin aika monta kivaa vehnätöntä/gluteenitonta juttua testikuukauden aikana, jos joku tietty tuote kiinnostaa niin kysele lisää. Tosin isäsi osaa varmasti neuvoa ihan kaikessa minua paremmin.

 3. Petra says:

  En oo ehtinyt yhtään lukea blogia, mutta meenpä ens viikolla ettimään Liljalle tota pastaa!

  Mun terveellinenelämäedessä-yritykset kaatuu aina johonkin allergiaan. Viimeksi sain allergiakohtauksen Ruohonjuuren yhdestä raakapatukasta 🙁

  1. Voi ei!! 🙁 🙁 No mutta onneksi muut muutokset ovat sinulla toimineet ja näytät nykyään hyvältä! Suosittelen testaamaan pastaa Liljalla, ainakin itse pidän siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.